462
1

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Kies een invoelende dokter

Iedere dag een gezond weetje. Vandaag: meelevende artsen boeken betere resultaten

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

Dit vind ik nu een leuk onderzoek: artsen die met hun patiënten meeleven hebben betere resultaten en minder complicaties. Maar hoe stel je zoiets nu in hemelsnaam vast? Je moet namelijk alles eerst goed operationaliseren: wat is empathie en hoe stel je vast dat een arts dat wel of niet heeft? En wat verstaan we precies onder betere resultaten? Zoals de patiënten het ervaren of iets heel anders?

Het onderzoek werd gedaan bij bijna 21.000 mensen met diabetes en hun 242 Italiaanse artsen. Er bestaat een schaal waarop empathie (de gave om je in te leven) kunt meten. Het heet de Jefferson score en van mij mag je de naam onmiddellijk weer vergeten. Het meet de mate waarin een arts de zorgen, pijn en het lijden van zijn patiënten begrijpt en zijn behoefte om te helpen. Hoe hoger artsen op die schaal scoren des te minder vaak hun patiënten moesten worden opgenomen vanwege coma of ketoacidose.

De onderzoekers maken het wel heel bont door het helemaal in cijfers te rapporteren: van artsen met hoge empathie scores moesten er 29 worden opgenomen, van de artsen die er niets van begrepen werden er 42 opgenomen. Dat doen ze natuurlijk omdat anders mensen die niet veel van onderzoek begrijpen er niets van geloven.

Ik zou zeggen: kies dus voor je gezondheid een beetje een leuke invoelende dokter uit (vrouwen zijn daar trouwens beter in dan mannen). Mochten die geen tijd voor je hebben stem dan op een partij die het belangrijk vindt om niet op zorg te bezuinigen, maat de zorg beter te maken. Bijvoorbeeld door iedereen die in de zorg werkt te trainen andere mensen beter te begrijpen.

Het weetje van zondag nalezen: Hoe taalgebruik traumaverwerking beïnvloedt

Volg Ivan Wolffers op Twitter 

Het meest recente boek van Ivan Wolffers is Gezond


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reactie