1.832
97

Fractievoorzitter PvdA Tweede Kamer

Na een studie technische natuurkunde en een carrière bij Greenpeace trad Diederik Samsom in 2003 toe tot de PvdA-fractie in de Tweede Kamer. Halverwege 2012 nam hij het stokje van Job Cohen over en werd hij leider van de PvdA-fractie in de Tweede Kamer en lijsttrekker.

Kies voor groei en banen

Rutte wil voortgaan op de desastreuze weg die ons mede een triest record aan faillisementen heeft gebracht

3760 bedrijven gingen het afgelopen jaar failliet. Een triest record. 3760 keer een dramatische gebeurtenis. Voor de hardwerkende ondernemer die zijn droom en zijn vermogen in duigen ziet vallen, voor de werknemers die van de een op andere dag zonder baan komen te zitten. Vooral in de bouw komen de klappen keihard aan. Er wordt nauwelijks nog gebouwd in Nederland, nauwelijks verbouwd. Er wordt niet meer gekocht, niet meer verkocht. Dat moet toch te denken geven, zou je zeggen.

Nou, niet bij Rutte die twee weken geleden een verkiezingsprogramma presenteerde waarmee Nederland gewoon voortgaat op de desastreuze weg die ons mede dit trieste record faillisementen heeft gebracht.

Dus geen maatregelen die de woningmarkt weer laten werken – de hypotheekrenteaftrek blijft grotendeels taboe bij de VVD – maar wel 24 miljard uit de economie snijden. Aanpakken noemen ze dat. Afpakken is het. Het werk wordt bouwbedrijven afgepakt. De kilometervergoeding word afgepakt van hardwerkende gezinnen. De kans om weer te groeien wordt Nederland afgepakt.

Ik heb de afgelopen weken vele bedrijven bezocht. Prachtige bedrijven, waar mensen met plezier werken die mooie producten maken, nieuwe technologie uitvinden, samenwerken met andere bedrijven en overheden. Die zitten niet te wachten op een overheid die de economie vastdraait in een bezuinigingsobsessie en keer op keer meer vertrouwen uit de samenleving wegslaat. Zij hebben een overheid nodig die zich actief opstelt, die alles op alles zet om de woningbouw weer op gang te helpen, die de koopkracht van middeninkomens op peil wil houden en die een trots indurstriebeleid wil voeren, gericht op groei en banen.

Daar gaan de komende verkiezingen over. Gaan we verder op de koers van de afgelopen anderhalf jaar? Of kiezen we voor een Nederland waar mensen hun vertrouwen weer terugvinden, waar bedrijven weer kansen krijgen, waar de groei weer aantrekt, en waarin de rekening van de crisis niet eenzijdig op lage- en middenkomens komt te liggen. Ik kies voor dat Nederland.

Geef een reactie

Laatste reacties (97)