1.530
31

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Kinderen die goed leren rekenen worden rijker

Verbijsterend nieuws over de invloed van onderwijs op je leven

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

Wat is het beste voor je kind? Dat het creatief is? Dat het sociaal is? Dat het goede resultaten heeft op school? Of dat het rijk wordt? Als het laatste de bedoeling is dan heb ik hier verbijsterend nieuws: Uit onderzoek blijkt dat hoe goed je kunt lezen en rekenen op je 7de jaar bepalend is voor je inkomen op je 42ste. 

Het onderzoek werd gedaan met de gegevens van 17.000 bewoners van Engeland, Schotland en Wales die bijna 50 jaar lang gevolgd werden. Voor onderzoekers is het natuurlijk geweldig om toegang tot zo’n database te hebben. Van die mensen wisten ze de sociaaleconomische klasse van hun gezin op het moment dat ze geboren werden, de cijfers voor taal en rekenen op hun 7de jaar, de uitkomst van hun IQ-test op elfjarige leeftijd, de motivatie om te studeren op hun zestiende en het inkomen op hun 42ste. Wat blijkt? Het enige dat er toe doet is of je goed kunt rekenen en lezen als je 7 bent.  Elke punt hoger op je rapport betekende 6000 euro meer jaarinkomen als je 42 bent.

Zouden dan al die rechtlijnige types die altijd beweren dat het op school om lezen en schrijven gaat toch gelijk hebben? Als je inkomen belangrijk vindt wel en ik vermoed dat die rechtlijnige types geld ook erg belangrijk vinden. Als het daar dan om gaat kunnen we misschien het lesprogramma flink beperken: dagelijks gedurende vier keer per week drie uur rekenen en taal en de rest van de tijd buiten spelen. Scholen hebben echter veel meer functies, waaronder het aanleren van sociale vaardigheden zodat je je een beetje thuis voelt in deze wereld. Scholen hebben in toenemende mate ook een hoop opvoedwerk van ouders overgenomen. Verder zijn het gemeenschappen waar kinderen leren zich aan te passen en in een groep te functioneren.

En voor de rest: had ik maar beter mijn best gedaan met rekenen toen ik 7 was.

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Het vorige weetje: 
Daterape

Het nieuwe boek van Ivan Wolffers is: Het gezonde lifestyleboek


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (31)