1.838
4

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Kinderen maken niet gelukkiger

'Het gaat te ver om te zeggen dat het een hel is, maar het paradijs is het ook niet'

Er is al vaker onderzoek gedaan naar de vraag of kinderen krijgen het leven gelukkiger maakt. Je zou het denken omdat iedereen zo graag kinderen wil hebben en dat we jaarlijks tientallen miljoenen uitgeven aan IVF-behandelingen omdat het op natuurlijke wijze niet lukt. Het idee is: Geen kind? Dan ontbreekt er iets aan je geluk. Er wordt dan vaak beweerd dat het vooral voor vrouwen geldt, maar mannen hunkeren ook naar zo’n lief kleintje om te vertroetelen.

De waarheid is geheel anders. Onderzoekers hebben er grondig naar gekeken en komen tot de conclusie dat paren inderdaad na de geboorte van een eerste en een tweede kind korte tijd gelukkig zijn, maar na de geboorte van de derde ervaren ze zelfs dat niet meer. Ouders zijn inderdaad gelukkiger gedurende ongeveer een jaar – deels voor de geboorte en deels daarna – maar vervolgens keert het gelukniveau terug naar het niveau van voor de zwangerschap. Dat zou te maken hebben met het feit dat het de ouders nog meer bindt dan daarvoor en dat het leuk is om samen plannen te maken over wat je allemaal met die kleine schattebout gaat doen.

De realiteit
Maar er komt al snel een moment dat de realiteit om de hoek komt kijken: de babywas, de afspraken die je af moet zeggen, de feestjes waar je niet naartoe gaat omdat het niets voor kinderen is. Al snel regel je ook de kinderopvang en ben je bezig met de logistiek van het soepel doen verlopen van veel dingen tegelijkertijd en ga zo maar door. Het gaat te ver om te zeggen dat het een hel is, maar het paradijs is het ook niet.

Bij het tweede kind komt het geluk wel weer terug, waarna het weer net zo snel verdwijnt, maar bij een derde kind niet meer. Dat betekent volgens de onderzoekers overigens niet dat de ouders minder betrokken zijn bij het derde kind. Verschil in leeftijd speelt een rol. Oudere ouders (tussen 35 en 49)ervaren de meeste geluksgevoelens, maar bij jongere ouders (23 tot 34) daalt na een piek het geluksgevoel naar zoals het eerder was of daaronder.

Die laatste twee woorden, dat is nou toch een beetje een rotopmerking van die onderzoekers, maar het is denk ik niet anders. Ze zeggen daarover dat het waarschijnlijk de reden is dat veel paren na een eerste niet onmiddellijk aan een tweede kind beginnen.


Het laatste boek van Ivan Wolffers is ‘Als de tijd voor altijd stil zou staan

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Ivan schrijft voor Joop elke dag een Gezond Weetje van de Dag: 
klik hier voor een overzicht


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (4)