9.034
225

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

De kinderlijke geest van Geert Wilders

Wilders duldt nu al in zijn eigen omgeving weinig tot geen tegenspraak

wilders“Verrek”, dacht ik, “Portretteert hij zich nu als kapitein van een slavenschip? Met Fleur Agema als zijn liefje treurend op de kade?” De trucfoto van Wilders in oudmodisch schipperskostuum roept in eerste instantie deze uitleg op. Hij is fractievoorzitter van een grote partij in de Tweede Kamer, die hij als een dictator beheerst. Van democratie en enige inbreng van de leden is geen sprake. Zijn stemmers zijn reddeloos aan hem overgeleverd en moeten varen naar de plek waarheen hij koers zet. Net als de slaven op zo’n schip van de West-Indische Compagnie.

Toch blijkt de leider iets anders te bedoelen. Hij verspreidde zijn portret immers met de tweet: “Nederland terugveroveren.” Hij droomt er dus niet van in oude en betere tijden een bijdrage te leveren aan de bevolkingsopbouw van het Caribisch gebied, nee het gaat om een binnenlandse kwestie: hij denkt dat Nederland van hem hem is afgenomen. En dat hij het daarom terug moet pakken.

Maar Nederland is helemaal niet van hem afgenomen. Er valt helemaal niets terug te te veroveren. Nederland is de speeltuin van ons allemaal en alle kinderen mogen net zo veel schommelen, wippen en kuilen graven in de zandbak als zij willen Alle kinderen mogen met al het speelgoed spelen. Geertje mag meedoen, maar geen dingen voor zichzelf houden en de andere kindjes een klap geven als zij te dicht in de buurt komen.

Ik haal er bewust speeltuin en crèche bij omdat de foto van Wilders als zeventiende eeuws scheepskapitein getuigt van een kinderlijke geest. Als hij vindt dat hij Nederland terug moet veroveren, dan denkt hij kennelijk dat ons land van hém is en van hem alleen net als het pruilend jongetje dat dat niemand anders bij de treintjes laat. Wilders duldt nu al in zijn eigen omgeving weinig tot geen tegenspraak. Dat zal me wat worden als hij straks bij de koning is geweest en ook nog eens aan de knoppen van de staatsmacht kan morrelen. Het belooft weinig goeds voor degenen die in zijn visie Nederland van hem hebben afgenomen. Die mogen dan nergens meer aan meedoen en het is de vraag of het daarbij zal blijven.

Kijk naar Erdogan – karakterologisch nauw aan Geert Wilders verwant – , die meent Turkije te hebben terugveroverd en wat dat allemaal voor gevolgen heeft. Wilders zet zich nu neer als een slachtoffer van wie Nederland is afgenomen en hij doet daarmee een beroep op al diegenen die zich wentelen in een vergelijkbaar slachtofferschap. Kijk hierbij opnieuw naar Turkije waar de rancuneuze massa’s achter Erdogan geloven dat de hele wereld tegen hen is en erop uit is af te pakken wat hen rechtens toebehoort. Ook de situatie in Turkije heeft iets heel onvolwassens. Het is niet iets waar Nederland een voorbeeld aan moet nemen.

Gelukkig heeft Wilders ons met die tweet gewaarschuwd.

 


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (225)