1.723
5

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Kinderloosheid, wie voelt de pijn?

Iedere dag een gezond weetje. Vandaag over de 'schuldvraag' bij kinderloos blijven van een relatie

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

Onderzoek is bedoeld om meningen te toetsen. Hypotheses leerden we vroeger, maar een hypothese is een veronderstelling van 1 of een groepje onderzoekers, en een mening is een vooronderstelling van hele bevolkingsgroepen. Bijvoorbeeld: vrouwen in een relatie gaan meer gebukt onder kinderloosheid dan mannen. Is dat wel waar? Tijdens een wetenschappelijke bijeenkomst van de British Sociological Association in London presenteerden onderzoekers hun bevindingen over hoe juist die veronderstelling eigenlijk is. Het zit toch anders dan je denkt, zoals het meeste eigenlijk net wat ingewikkelder is dan een stereotype mening. Mannen blijken vaker gedeprimeerd te zijn dan vrouwen over een kinderloze relatie.

Vrouwen hebben volgens onderzoekers weer een ander probleem. Die voelen zich vaker schuldig omdat ze kinderloos blijven. Geen van de mannen had daar last van tegen 16 procent van de vrouwen. Trouwens, het onderzoek was gedaan onder blanke, heteroseksuele mensen met een fulltime baan. Wat zegt het dan precies?
Het was niet zo’n indrukwekkend onderzoek (27 mannen en 81 vrouwen werden er over ondervraagd). Ik zou zelf al terughoudend zijn om percentages te gebruiken bij zoiets, want dat suggereert meer dan het is. Maar omdat er weinig onderzoek naar gedaan is, wordt het toch al snel een onderwerp om verder over na te denken. En… het doet het goed in de media. Want wat te denken van een andere uitkomst: de mannen waren jaloers op mensen die wel kinderen hadden en daardoor droevig en boos.

Nee, hoe meer je erover na gaat denken, des te meer argumenten er zijn om alles preciezer te formuleren en goed na te denken over wat er nu eigenlijk precies aan de hand is. In een ander onderzoek van dezelfde onderzoeker had hij gevonden dat onder vrouwen die al kinderen hadden, maar er meer wilden hebben, meer boosheid, depressie, schuldgevoel, isolatie en verlangen naar meer kinderen was dan bij mannen, als ze eraan dachten dat ze niet meer kinderen konden krijgen. Er zaten iets meer proefpersonen (125), maar toch ook niet indrukwekkend.
Eigenlijk zeggen zulke onderzoeken weinig, behalve dat als je het echt wilt begrijpen je wat meer en beter onderzoek moet doen.

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Het vorige weetje: Doet penislengte ertoe?

Het nieuwe boek van Ivan Wolffers is: Het gezonde lifestyleboek


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (5)