1.927
36

live bij De Gids FM op Radio 1

‘Kinderopvang is helemaal niet te duur’

Volkskrant columniste Malou van Hintum debatteert met Marjet Winsemius, oprichter Voor Werkende Moeders over de bezuinigingen op kinderopvang

De kinderopvang in Nederland is helemaal niet te duur. Ook nu de prijzen omhoog gaan, moeten ouders niet zeuren. Dat vindt Volkskrant-columnist Malou van Hintum. “Kinderopvang wordt nog steeds flink gesubsidieerd. Als je weinig subsidie krijgt, dan zul je wel een hoop verdienen”, schreef Van Hintum in de Volkskrant van dinsdag.
Marjet Winsemius, oprichter van Voor Werkende Moeders, is het daar niet mee eens: wat de overheid bezuinigt op kinderopvanginstellingen, wordt rechtstreeks doorberekend aan de ouders. En die komen daardoor voor steeds hogere kosten te staan.


Volgens de media gaan er crèches failliet doordat de kosten voor kinderopvang omhoog gaan. Ouders vinden het te duur worden en –vooral- moeders zouden minder gaan werken. Marjet Wimsemius ziet dit in de praktijk met lede ogen gebeuren. Veel ouders zoeken naar een ándere oplossing, nu de kinderopvang duurder wordt. “Kinderen worden op verschillende plekken ondergebracht. Het is niet in het belang van het kind om van hot naar her te worden gesleept.” Maar dat ouders met hun kind gaan slepen is onnodig, stelt Van Hintum. “Als je zo ongelofelijk weinig verdient dat de kinderopvang er niet eens uit kan, dan doe je iets helemaal fout. Of je jokt, omdat je liever thuis thee op de bank drinkt dan op het werk thee serveert.”
Van Hintum staat achter de nieuwe regeling, waarbij hogere inkomens fors meer gaan betalen. “Overheidssubsidies zijn niet uitgevonden om mensen die vier keer modaal verdienen te plezieren.” Winsemius pleit met name voor meer maatwerk in de kinderopvang: nu gelden er inflexibele standaardtarieven.
Lees Van Hintums artikel hier

Volg het Joop-debat donderdag om 11:45 via DeGids.fm

Geef een reactie

Laatste reacties (36)