449
15

freelance journalist

Myrthe Verweij (1974) is freelance journalist en camjo. Daarvoor werkte ze achtereenvolgens als webredacteur bij Vroege Vogels, als eindredacteur bij Oneworld.nl en bij verschillende maatschappelijke organisaties.

Kipkerstboom

Lieve kipkerstboom-kip, dankzij jou heb ik mijn voornemens al klaar. Nu de kruidenier nog

Daar lig je dan als kipkerstboompje, op reclamepagina’s vol ovenklare rollades, ribroast, rundermedaillons en kalkoenfilet. Geflankeerd door een enkel biologisch kaasplankje en een vegetarisch hapje – voor mijn goede gevoel zeker.

Ben toch wat teleurgesteld over de grote aantallen dode koeien, kalkoenen, varkens, verse Chinese konijnen van een jaar of wat geleden, struisvogels, lammetjes, herten, parelhoenders en eenden die veelal per kilo en paginabreed worden aangeprezen in reclames deze week.

Modern
Het is blijkbaar naïef, maar ik dacht dat het tegenwoordig wat normaler, moderner zelfs, was geworden om minder vlees te eten, of lekker helemaal niet. Zeker met Kerst, wat toch bedoeld is als moment waar je je naasten en de wereld om je heen nog eens met wat extra aandacht en liefde tegemoet treedt?

O, even vergeten, net als andere feestdagen is Kerstmis gewoon een cashcow van jewelste voor de verkoop van op zich overbodige producten.

Carnivoor
Als kipkerstboom, een eenhapsversnapering, ben je een treurig dieptepunt in het aanbod kerstvlees dat dezer dagen het supermarktschap vult. Als plofkipje werd je niet alleen geslacht en gefileerd, maar ook nog eens in kerstboom-mallen geperst! Zo wil je nog niet dood gevonden worden toch.

Lieve kipkerstboomkip, ik vrees dat je niet een uitzonderlijke uitwas, maar simpelweg exemplarisch bent  voor de stand van zaken in de vleesconsumptie. Carnivoren, de echte liefhebbers zeg maar, zullen jou liever links laten liggen mag ik hopen.

Supermarkt
Het spijt me dat het zo ver gekomen is, dat wij consumenten graag genoeg kipkerstboompjes willen om van jou een rendabel seizoensproduct te maken. Maar dankzij jou neem ik me opnieuw voor om minder vlees en meer plantaardig te eten. Welbeschouwd is dat geen opgave.

Nu die grootgrutters nog, als die wat meer lekkers zonder vlees in het schap leggen hoeven er ook minder dieren geslacht, minder bos gekapt voor hun voer, en zijn ze pas echt ‘bewust en betrokken’ bezig –want dat claimen ze tegenwoordig, die kruideniers. Ze hebben alleen nog niet helemaal door dat je dan ook echt iets moet doen om dat waar te maken.

Geef een reactie

Laatste reacties (15)