1.588
19

hoofdredacteur De Vegetariër

Jacinta Bokma schrijft al meer dan twintig jaar recepten en doet de hoofdredactie van deVegetariër.nl. Sinds zij samen met Antoinette Hertsenberg kookboek Puur Plantaardig schreef noemt zij zichzelf ‘flexi-vegan’. Jacinta is auteur van De Snelle Vegetariër (verschijning: mei 2013), de langverwachte opvolger van Antoinette's bestseller De Dunne Vegetariër die meer dan 30.000 exemplaren verkocht.

Met vier kinderen en haar man viert ze het leven zo gezond, eerlijk, groen en bewust mogelijk. Haar motto: maak van iedere dag een feestje en in het verwezenlijken daarvan wil ze grenzeloos, creatief, gul en flexibel zijn.

Ook in haar werk zal Jacinta nooit haar toevlucht nemen tot de automatische piloot. Er moet hart en ziel inzitten. Passie. En sjeu. Bovenal wil ze haar professie, de journalistiek, benutten om het mooie, bloemrijke en zinnige van het leven te delen. Dolgraag en zeer bewust werkt ze voor media die verder kijken dan de waan van de dag. Ze ziet het daarom als een sprankelende en buitengewoon belangrijke uitdaging om nu een breder draagvlak te creëren voor bewust minder vlees eten.

Met deVegetariër.nl, het grootste receptendiscussieforum ter wereld in zijn soort, hoopt zij naast de 4 miljoen vleesverlaters de overige 10 miljoen mensen te prikkelen tenminste twee dagen minder vlees te gaan eten.

Kiplekker

Het lekkere hapje dat Albert Heijn niet verkoopt

Elkaar besodemieteren. Het lijkt in deze tijd de nationale hobby. Het grootste deel van de Nederlandse kipfilet blijkt halal geslacht, oftewel: onverdoofd geslacht, ook als dat niet op de verpakking staat. Export van impopulaire delen van de kip gaat vooral naar moslimlanden, daarom wordt voor het gemak bijna álle kip onverdoofd geslacht.

Ook in het nieuws deze week: De verkoop van kip met één ‘Beter Leven’-ster stijgt bijna exponentieel: de omzet is afgelopen kwartaal bijna verdubbeld ten opzichte van hetzelfde kwartaal het jaar ervoor. Niet toevallig. De stijging valt geheel samen met de campagne ‘Stop de Plofkip’ van Wakker Dier. 

Prachtig nieuws natuurlijk, maar helaas wordt ons wel vaker – zoals blijkt uit het paardenvleesschandaal afgelopen week – een rad voor ogen gedraaid: de Albert Heijn ‘PUUR & EERLIJK’ kip betreft 1-ster kippen die twee weken langer (Ja, je leest het goed, wel twéé hele weken langer!) mogen leven in hun eigen ‘shit’. Deze kippen staan namelijk hun hele leven tot de enkels in hun eigen stront. 

Dat beetje meer ruimte van een paar centimeter en een ‘overdekte uitloop naar buiten’ maakt het leven van een kip er weinig beter op. Wat blijft is dat we graag ons geweten sussen met een enkel sterretje. Want die kipfilet met drie sterren kost meteen één euro twintig méér en je krijgt nog dertig gram minder ook. Da’s toch echt een paar centen teveel, blijkt voor veel mensen.

En de moed als goed bedoelende consument zakt je helemaal in de schoenen als je hoort dat je goede gedrag een druppel is op de gloeiende plaat. “Alleen overheden kunnen het verschil maken. Jij doet met je bewuste aankopen in de supermarkt hoegenaamd niets voor de lange transporten van dieren, of dit soort ‘halal’ export naar het buitenland”, zeggen politici. Moraal van dit verhaal: stem met je vork, maar vooral voor een Echt groene partij met compassie voor mens, dier én planeet. Want alleen de politiek kan echt het verschil maken. 

Maar goed, wórdt ons zonder scrupules een rad voor ogen gedraaid door slimme supermarktmarketeers – en trappen we daar allemaal in? Of steken we als het ons zo uitkomt kippig de kop in het zand? Beide zijn waar. 

Voorlopig wacht ik nog op een handig keukenapparaat waarmee ik m’n nepkipkluifjes als Snelle Vegetariër in een handomdraai zelf draai. Van lupinemeel. U kunt binnenkort investeren in deze revolutionaire fabriek. Ondertussen is mijn favoriete stukje ‘gehackte’ kip van De Vegetarische Slager al te koop op meer dan 500 verkooppunten in Nederland. Onder meer bij de Jumbo, maar vreemd genoeg nog niet bij de Appie. ElBulli Beste Kok ter Wereld, Ferran Adria, vindt de VegaSlager kip in ieder geval lekkerder dan ‘the real thing’. En hij is niet de enige die er zo over denkt. Lekkerder dan lekker en pas écht PUUR & EERLIJK. 

Dit is het eerste artikel van Jacinta Bokma op Joop. Ze schrijft al meer dan twintig jaar recepten en doet de hoofdredactie van deVegetariër.nl, het grootste receptendiscussieforum ter wereld in zijn soort. Sinds zij samen met – founding mother van deVegetariër – Antoinette Hertsenberg World Cookbook Award voor Beste Vegetarische Kookboek Puur Plantaardig schreef noemt zij zichzelf ‘flexi-vegan’. Jacinta is auteur van De Snelle Vegetariër (verschijning: mei 2013), de langverwachte opvolger van Antoinette’s bestseller De Dunne Vegetariër die meer dan 30.000 exemplaren verkocht.

Geef een reactie

Laatste reacties (19)