Laatste update 13:52
4.386
30

Onderzoeker, beleidsadviseur

Frank van Kesteren (1990) werkt voor The Broker en het INCLUDE kennisplatform als onderzoeker en beleidsadviseur. Zijn onderzoek gaat voornamelijk over sociale beschermingsprogramma's t.b.v. armoedebestrijding in Sub-Sahara Afrika. In 2015 studeerde hij af op de onderzoeksmaster International Development Studies aan de Universiteit van Amsterdam. Hij heeft diverse papers, beleidsbrieven en artikelen geschreven.

Klaas Dijkhoff, glad als een liberaal

'Aangezien liberalisme een reactie was op de gecentreerde macht van de aristocratie zouden echte liberalen nog liever op een marktplein met ‘gratis geld’ smijten dan zich te laten chanteren door multinationals om een dividendbelasting af te schaffen'

Beste Klaas,

Je deed iets met me. Je was kwaad. Kwaad op ouders die hun kinderen niet laten inenten en daarmee andere kinderen in gevaar brengen. Het raakte me zowaar, die boosheid. Er wordt jou en je (wél ingeënte) dochter onrecht aangedaan doordat deze ouders hun verantwoordelijkheid ontlopen. Mooi om te zien, zulke authentieke boosheid over onrecht dat aangedaan wordt. Dat is de mooiste drijfveer die er bestaat voor een politicus. Ik vind je sowieso een verfrissende new kid in VVD-town: nuchter, vol humor en zonder nietszeggende bijzinnen doe je je woordje. Ik heb je column dan ook van begin tot einde instemmend knikkend uitgelezen.

Oerliberalen
Tot ik bij de laatste alinea kwam. Je meent een echte liberaal als John Stuart Mill aan je zijde te hebben. Dit geluid hebben we de afgelopen jaren vaker gehoord: VVD’ers die pretenderen ‘oerliberalen’ te zijn, wijzend op de vrijheid van het individu en de overheid die zich niet teveel met de persoonlijke levenssfeer bemoeit. In jouw geval zeg je dat ook een liberaal een vaccinatieplicht zou kunnen verdedigen omdat de vrijheid van de één ophoudt waar die van de ander begint.

cc-foto: EU2016 NL

Het is dit type opportunistische retoriek die je weer van een oprechte, bezorgde ouder in de gelikte populist verandert. Wat de VVD de afgelopen jaren heeft gedaan heeft namelijk niets met liberalisme te maken. Jullie shoppen graag in wat pseudoliberale argumenten zoals “werken moet lonen”, verwijzend naar grote helden van vroeger. Deze founding fathers van het liberalisme waar ik zo achter sta zouden zich echter omdraaien in hun graf als ze zouden zien hoe de VVD stelselmatig vrijheden om zeep helpt.

Een échte liberaal zou zijn burgers niet een surveillancestaat met sleepnet opleggen. Hij (of zij) zou geen burgers hun rechten ontnemen door demonstraties de kop in te drukken. En hij zou al helemaal niet stelselmatig de belastingen voor multinationals verlagen terwijl die van burgers alsmaar stijgen.

Zondebokken
Liberalen als Mill en Adam Smith richtten hun pijlen niet telkens op migranten, arbeidsgehandicapten of ‘uitkeringstrekkers’ om zondebokken te zoeken. Integendeel, ze maakten zich om een hele andere groep zorgen: zij die slapend rijk werden door erfenissen, landrechten of patenten.

Volgens echt liberalisme is verdienen namelijk niet alleen wat er op je loonstrookje verschijnt, maar ook een morele term: het gaat om rechtvaardigheid. Smith of Mill had onder de noemer ‘onverdiend’ heel andere keuzes gemaakt dan Rutte: een hypotheekrenteaftrek had nooit bestaan, grote bedrijven zouden geen belastingkortingen als cadeautjes van de staat ontvangen en iemand met een arbeidsbeperking die hard werkt zou alsnog een prima loon krijgen. En aangezien liberalisme een reactie was op de gecentreerde macht van de aristocratie zouden echte liberalen nog liever op een marktplein met ‘gratis geld’ smijten dan zich te laten chanteren door multinationals om een dividendbelasting af te schaffen.

Klaas, het is niet eens het misplaatste misbruik van de term ‘liberaal’ an sich. Genoeg politici die pretenderen voor idealen te staan die ze helemaal niet kennen. Maar het is de eeuwige leugen die heel erg vermoeiend is. Na Mark Rutte, Ard van der Steur en nog vele andere prominente VVD-ers ben je de zoveelste die knollen voor citroenen probeert te verkopen door te pretenderen een echte liberaal te zijn. Hou de kiezer niet langer voor de gek en stop mij in het gezicht te slaan door te doen alsof we in hetzelfde ideologische bootje zitten. Dan zorg ik ervoor dat ik mijn kinderen braaf zal inenten. Deal?

Geef een reactie

Laatste reacties (30)