Laatste update 20 september 2018, 08:42
3.158
64

Jurist

Khalid El Housni is jurist met een zachte g.

Klaas is de slimste

Je roept iets dat totaal belachelijk is maar goed en simpel klinkt, alsof eindelijk iemand iets doet

Laten we elke crimineel tegen de muur zetten en er een kogel doorheen jagen. We beginnen bij de knieën. Hoe erger de misdaad, hoe hoger we mikken. En we noemen het geen doodstraf, maar een verlichtingsstraf. We verlichten de ziel naar het hiernamaals. Tegelijkertijd maken we ook onze wijken veiliger, want: zonder criminelen geen criminaliteit.

Dat zou tegenwoordig een politiek-waardige slogan kunnen zijn. Het trucje is simpel. Je roept iets dat totaal belachelijk is. Zoals: ik bouw een muur bij de grens en ik laat het buurland ervoor betalen. Het is niet haalbaar, niet praktisch en niet de manier om problemen op te lossen. Maar, het klinkt goed en simpel. Het klinkt als iemand die eindelijk iets doet.

Klaas is niet dom, Klaas is zelfs vrij slim. Als Klaas iets voorstelt dat lijnrecht tegen de grondwet ingaat, lijnrecht tegen dezelfde waarden en normen die hij zegt te willen beschermen en lijnrecht tegen het gezonde verstand, dan kun je er gif op innemen dat Klaas grootse plannen heeft. Je zou zelfs kunnen zeggen dat hij Nederland weer groots wil maken.

Als Geert de enige is die jouw plannen wel ziet zitten, dan is dat geen alarmbel, maar een kerkklok op steroïden. Althans dat zou het moeten zijn bij iemand die hecht aan onze democratische waarden en normen. Iemand die niet zo pienter is als Klaas, zouden we daaraan moeten herinneren. Klaas dus niet. Klaas vist bewust met dezelfde hengel als Geert. Alleen is Klaas gevaarlijker dan zijn mede-visser. Klaas kan nuanceren en doseren, Geert niet. Als je tegen Geert zegt dat het mooi weer is, dan zegt hij waarschijnlijk dat de Islam wel zal zorgen voor een koud drukgebied boven ons land dat een tsunami aan tornado’s zal veroorzaken. Klaas niet.

Klaas is van een andere orde. Des te vaker Klaas met het botte bijltje hakt, des te beter hij het kan verantwoorden. Hij moet nog even de balans vinden en daarbij is het onvermijdelijk dat hij zo nu en dan ingaat tegen de grondwet. Maar uiteindelijk zal hij ongetwijfeld een manier vinden om duidelijk te maken dat de problemen niet ontstaan door de gedragingen van mensen, maar door wat ze geloven, waar ze vandaan komen, of waar ze wonen. En het zal een manier zijn waar de meerderheid van ons mee kan leven. Want Klaas is slim. Klaas is de slimste.

Cc-foto: Council of European Parliament

Geef een reactie

Laatste reacties (64)