1.677
37

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Klagen is ongezond (ook voor je partner)

Iedere dag een gezond weetje. Vandaag over klagen

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

Klagen is slecht voor de gezondheid. Mensen die klagen trekken zichzelf mee in een negatieve spiraal, waarbij alles wat er gebeurt betrokken raakt in een negatieve kijk op het eigen bestaan en uiteindelijk zie je zelfs de dingen die goed gaan over het hoofd. De gezondheidszorg heeft natuurlijk de belangrijkste klandizie van klagers en dat zijn ook nog eens de trouwste klanten.

Het interessante is dat het nu juist met de partners van mensen die klagen ook steeds slechter gaat. Ze worden meegezogen in het zwarte gat. Onderzoek zou laten zien dat 30 minuten luisteren naar eindeloos gezeur je meesleurt in negativiteit en dat daardoor in de hippocampus (een deel van de hersenen) belangrijke zenuwcellen uitgeschakeld worden, die juist belangrijkzijn voor het oplossen van problemen.

Trevor Blake heeft er een boek over geschrevenen (Three simple steps: a map to success in business and life) en daarin legt hij uit wat je moet doen. Je moet afstand houden van de klagers in je bestaan. Altijd hebben ze wel iets dat tegenzit. Nou lach er maar om. Als je het zat wordt zeg dan tegen een klager dat hij niet met zo´n waslijst aan moet komen, maar met een specifiek ding dat hem het meest dwars zit. Als je in een situatie zit waarin je er niet goed onderuit komt moet je je zonnebril opzetten. Niet de echte, maar een mentale zonnebril waarachter je je verschuilt en je eigen gedachten kunt hebben terwijl de zeurpiet doorzanikt. Je bent er gewoon niet meer.

Klinkt me allemaal wat te simplistisch (Amerikanen zijn ook meesters in het bedenken van zulke boeken), maar de boodschap dat zeuren je hersenen aan kan tasten als je langdurigen onontkoombaar in gezelschap verkeert van klagers is hard bij me aangekomen aangekomen. Als dat in je leven zo is meteen rücksichtlos jezelf beschermen: ontslag nemen, doorzappen op je televisie, scheiden, pleegouders aanvragen: alles is geoorloofd om je hersenen te beschermen.

Het weetje van donderdag nalezen: Een beetje geilheid helpt je over je weerzin heen

Volg Ivan Wolffers op Twitter

Het meest recente boek van Ivan Wolffers is Gezond


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (37)