615
28

Journalist

Chris Klomp is sinds april 2002 rechtbankverslaggever/journalist en werkt voor RTV Noord, Dagblad van het Noorden en RTV Drenthe

Kleine schandpalen worden groot

De politie gebruikt steeds vaker het grote publiek om boeven te vangen. Waar ligt de grens?

De politie gebruikt steeds vaker het grote publiek om boeven te vangen. Met schokkerige filmpjes op You Tube of alarmerende sms-alerts. Er is niets mis met het vangen van boeven. Maar waar ligt eigenlijk de grens?

Op 26 maart 2010 steelt Frits  (22) een jas en een broek uit de garderobe van een studentenvereniging. Hij is boos omdat zijn eigen jas eerder spoorloos verdween. En dus zocht hij op deze avond een vergelijkbaar exemplaar uit.

Dom. Maar zo gaan die dingen soms in het studentenleven. Met fietsen is het niet veel anders.

Frits had nooit verwacht tegen de lamp te lopen. Maar dat gebeurde wel. Boven de garderobe van de studentenvereniging hing een bewakingscamera. En tegen heldere beelden is het moeilijk liegen.

De politie kreeg pas een anonieme tip nadat de beelden van de camera door de politie waren verzonden aan studenten. Studenten die deelnemen aan het zogenaamde Student@lert.  Een mailservice van de politie in Groningen. Met inmiddels 2400 deelnemers.

Wie zich (gratis) inschrijft krijgt mailtjes met informatie over de criminaliteit in de stad Groningen. De politie omschrijft het zelf als volgt:

Met een abonnement op Student@lert ontvang je geregeld informatie die voor jou als student van belang kan zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan informatie over de toename van het aantal inbraken in studentenpanden of een waarschuwing voor een aanrander in jouw wijk. Daarnaast geven we je nuttige tips om je studietijd leuk te houden. Zoals informatie over waar je goedkoop een fiets koopt of hoe je prima een feestje viert met tevreden buren. Ook kun je getuigenoproepen verwachten. Bijvoorbeeld als er een zware mishandeling heeft plaatsgevonden in het uitgaansgebied van Groningen en we snel informatie nodig hebben. In dat geval vragen we direct om jouw hulp.

Aanranders dus. Zware mishandeling. Heftige zaken.

Frits is niet blij met de politie in Groningen. Oke, hij heeft een jas gestolen. Het is terecht dat hij nu bij de rechter zit. En dat hij een straf krijgt. Maar hoe zit het eigenlijk met zijn privacy? Nu en in de toekomst? Hij is inmiddels al aangesproken door studenten die hem herkennen. En is dat redelijk? 

Ik dacht dat alleen echte criminelen op die lijst komen te staan. Wat heb ik nu gedaan? Een jas gestolen!”

Justitie neemt tijdens de rechtszaak omstandig de tijd om Frits uit te leggen waarom zijn beeltenis door de stad is gegaan. De officier noemt met name de in haar ogen beperkte impact. Het hoofd van Frits is immers slechts door een beperkt aantal studenten bekeken.

Je zou het een kleine schandpaal kunnen noemen.

Ik weet niet of de officier van justitie veel verstand heeft van het internet.

Maar volgens mij worden kleine schandpalen er in een handomdraai heel erg groot.

Geef een reactie

Laatste reacties (28)