3.067
12

Zanger/ componist/ tekstdichter

Jan Rot (Makassar (Indonesië), 25 december 1957) is een Nederlands zanger, componist, tekstdichter en hertaler van wereldhits, van Schubert tot de Rolling Stones'. Ook presenteert hij op Radio 4 het programma Componist van de week.

Kleurenpiet

Nee, ik meng me niet opnieuw in de discussie over Zwarte Piet. Maar bij deze een deel uit mijn column in Nieuwe Revu van maart 1993

Jan Rot schreef in maart 1993 in Nieuwe Revu een reactie op een voorstel van Beatrijs Ritsema in NRC Handelblad. Ritsema pleitte ervoor om bij het sinterklaasfeest Zwarte Piet te vervangen door Kleurenpiet. Een goed idee, meende Rot. Sinds 1993 is echter niets veranderd, waardoor deze 20 jaar oude column nog meer dan actueel is.

Nee, ik meng me niet opnieuw in de discussie over Zwarte Piet. Maar bij deze een deel uit mijn column in Nieuwe Revu van maart 1993. Ruim twintig jaar geleden dus, waarin ik voortborduur op een voorstel van Beatrijs Ritsema in het NRC Handelsblad om bij het sinterklaasfeest Zwarte Piet te vervangen door Kleurenpiet.

Ik vond en vind dat een geweldig idee, want de knechtjes van Sinterklaas mogen best onnozel zijn en kinderlijk praten, maar als we ze nu allemaal een kleurtje geven, rood, wit, groen, geel, zwart, bruin en paars, dan is

A. het verband tussen zwart & dom & ondergeschikt verdwenen
B. ziet dat er feestelijker uit
C. ondergaat het Sinterklaasfeest een restyling, wat het goed kan gebruiken in de concurrentiestrijd met de Kerstman.

Het is een beetje raar, nadenken over Sinterklaas in maart, maar alleen zo zijn we ruim op tijd Kleurenpiet reeds dit jaar op grote schaal te introduceren. Nogmaals voor alle duidelijkheid: Kleurenpiet is niet mijn idee en u zult mij dan ook over acht maanden niet aantreffen in ‘De 5 Uur Show’, bij Tineke, of in ‘Rondom 10’ om alles nog eens uit te leggen ter meerdere roem en glorie van mezelf. Ik vraag alleen iedereen die dit stukje leest de strekking door te geven, want het is bedoeld als oproep en we hebben nog amper negen maanden:

Het woord Kleurenpiet beoogt in de eerste plaats naamsbekendheid, dus laat mensen in de media ‘Kleurenpiet’ tot item bombarderen. Laat iemand van de Anne Frank-stichting bedrijven benaderen, opdat grote concerns als Bijenkorf, Wehkamp, Vroom & Dreesmann, Blokker, Albert Heyn en speelgoedfabrikanten in hun opdrachten aan reclamebureaus eisen dat in decemberfolders en TV-spotjes Zwarte Piet wordt vervangen door Kleurenpiet. Benneton vervaardigt natuurlijk speciaal voor Nederland een advertentie met Pieten in alle kleuren van de regenboog.

Bij deze ook alvast een oproep aan alle televisiemakers in Nederland om in de diverse decembershows hun traditionele Sinten te doen vergezellen van frisse kleurenpieten. Laat ook de comedys & soapen die hun 5 december-aflevering ver van te voren opnemen er op toezien dat een met schoensmeer zwartgeverfde Piet tenminste vergezeld gaat van een paar companen in andere kleuren.

Firma’s in etalagemateriaal zorgen voor Pietjes in alle tinten, chocolade-pietjes krijgen nieuwe wikkels en uitgevers van Klaasboekjes laten voor de komende drukken de illustraties opnieuw inkleuren en passen de traditionele versjes aan. “Zo zwart als roet”, wordt “zo rood als bloed” of iets met ‘gekleurde snoet’ of ‘z’n groene toet’, enfin, het poëtische gehalte van klaasrijmpjes verdraagt elke denkbare oplossing.

Meer suggesties? Verhuurders van Sinterklaaskleding verrassen bestellers van baretten, pofbroek, pepernoten, roe en zak, met een gratis doosje diverse huidskleurverven. Henk Westbroek en Henk Temming slaan voor het goede doel voor een keer weer de handen ineen en bewerken hun oude Sinterklaas-hit tot ‘Kleurenpiet, wie kent hem niet’, wat wordt uitgevoerd op een 5 december gala-avond van de gezamenlijke omroepen: ‘Sinterklaas bekent kleur’ (vooruit, gepresenteerd door Gerda Havertong met een vignet van Opland.) Binnen een jaar is Nederland aan het fenomeen gewend en kunnen we de discussie verleggen naar de wenselijkheid, omwille van M/V gelijkheid, tot introductie van de Kerstvrouw. (‘Sinterclara’ is niet haalbaar.)

Opinies over Zwarte Piet:
Francisco van Jole: Het kwartje van Zwarte Piet
Vincent Patty: Ook al ben ik bruin als poep, ik meen het wel goed
Aart G. Broek: Gekleurde lessen uit Curaçao
Han van der Horst: Zwarte Piet, wie kent hem niet?
Christopher Houtkamp: Zwarte Piet-discussie leidt aandacht af van urgentere zaken
Dylan van Rijsbergen: Sinterklaas, zwarte piet en onze beleving
Mathijs van de Sande: Een paar kritische (peper)noten
Enzio Bakker: ‘Ja maar het is traditie’
Christian Jongeneel: Sinterklaas is het probleem, niet Zwarte Piet
Sandew Hira: De schaamte afwezig
Çilay Özdemir: Sinterklaasfeest: Kitsch toneelstuk voor één dag
Han van der Horst: Zwarte Piet en het hoofddoekje
Yorgis Mayenburg: Zelfs als Zwarte Piet geen neger is, is Zwarte Piet een neger
Jan Rot: Kleurenpiet
Bart Schut: Zwarte Piet is dood

Geef een reactie

Laatste reacties (12)