2.624
40

Fractievoorzitter PvdA Tweede Kamer

Lodewijk Asscher momenteel vicepremier en minister van Sociale Zaken in het kabinet Rutte II. Daarvoor was hij locoburgemeester van Amsterdam, waar hij ook wethouder was van financiën, jeugdzaken, educatie en project 1012 in Amsterdam. Hij is lijsttrekker van de PvdA bij de verkiezingen van 2017

Klimaatbeleid: for the many, not the few

Terwijl Rutte en Buma een geel hesje aantrekken, doen ze niets aan de kern van de onvrede

cc-foto: Jos @ FPS-Groningen

Deze dagen krijgen velen van ons de nieuwe maandbedragen voor de energierekening te zien. Die schiet omhoog met fikse bedragen. Dat is schrikken voor iedereen – en voor sommige mensen een groot probleem. Hoe komt het? Doordat energie toch al duurder wordt. Maar ook doordat het kabinet de rekening een klap hoger maakt (verlaging belastingvermindering energiebelasting heet het technisch). Het is een ordinaire belastingmaatregel van ruim 400 miljoen. Het doet niets voor het milieu. Het is exact het omgekeerde van wat Segers (ontzie de minima), Buma (geel hesje) en Jetten (klimaatbeleid moet voordelen bieden) beweren.

Het is dus slecht voor het vertrouwen in de politiek. Slecht voor het draagvlak voor de energietransitie. Slecht voor de portemonnee van mensen met een laag of middeninkomen.

Dat belooft niet veel goeds. En dat zal echt anders moeten, wil de PvdA de klimaatplannen van het kabinet steunen. Wij willen dat Nederland zijn steentje bijdraagt om klimaatverandering tegen te gaan maar dat iedereen zeker kan zijn dat we het met zijn allen doen. Dat niemand wordt achtergelaten. Vanavond praat het kabinet achter de gesloten deuren van de “cockpit” over het klimaatbeleid.

Het is essentieel dat nu maatregelen worden genomen om de klimaatverandering tegen te gaan. De PvdA verdedigt daarom later deze week de klimaatwet. Die energietransitie kan alleen slagen als we die combineren met verbetering van de levens van mensen die toch al zo vaak de rekening betalen.

Want terwijl Rutte en Buma een geel hesje aantrekken, doen ze niets aan de kern van de onvrede. Hun kabinet geeft vier miljard uit aan het verlagen van de winstbelasting, terwijl ze de btw op alledaagse boodschappen verhogen en bezuinigen op de huurtoeslag. De politieke wil om de grote vervuilers te laten betalen ontbreekt.

Het kan ook anders. En het moet anders. De Amerikaanse volksvertegenwoordiger Alexandria Ocasio-Cortez vergeleek onlangs de energietransitie met ‘the great society’, het grote sociale project van president Johnson. Neem daar een voorbeeld aan.

De PvdA zal het klimaatakkoord toetsen op twee criteria: Wordt gedaan wat nodig is om de doelen te halen? En kiezen we ‘for the many, not the few’?

Wat zou er dan in een klimaatakkoord dat goed is voor iedereen staan?

  1. De vervuiler betaalt, ontzie de gewone huishoudens. Beloon goed gedrag bij bedrijven door een CO2-heffing in te voeren. De opbrengsten kunnen gebruikt worden om gezinnen te helpen duurzame verbeteringen aan te brengen in huis en om de energiebelasting voor gewone huishoudens te verlagen. Zo betalen de vervuilers de rekening;
  2. Ga als overheid zelf met buurten en coöperaties investeren in duurzame energie, in plaats van subsidie te geven aan de grote bedrijven. Die wordt nu door ons betaald via een opslag op de energierekening voor huishoudens. Zo slaan de voordelen bij de buurt neer in plaats van bij het grote bedrijf.
  3. Bouw op grote schaal betaalbare woningen voor lage en middeninkomens die duurzaam zijn. Geef corporaties de financiële ruimte om bestaande huurwoningen te verduurzamen. Maak dat fijn voor de bewoners: onder het motto ‘Yes! Een nieuwe keuken’ kunnen woningen van het gas worden gehaald. Stimuleer initiatieven van corporaties om te isoleren zodat huurders hun energierekening daadwerkelijk zien dalen.
  4. Geef mensen die nu in de kolenindustrie werken een baangarantie en begeleid ze naar een nieuwe duurzame baan. Zorg dat Nederlandse werknemers en werkzoekenden de banen krijgen om woningen te isoleren in plaats van goedkopere arbeidskrachten via een uitzendconstructie. Geef jonge MBO’ers de kans hun brood te verdienen met het vele werk dat gedaan moet worden.
  5. Belast het gebruik van auto’s zwaarder en het bezit van de auto minder. Zo ontzie je mensen die hun auto soms nodig hebben om familie op te zoeken of boodschappen te doen. In plaats van subsidie op dure nieuwe elektrische auto’s steken we het geld in OV en fiets. Goedkope tweedehands (spatie) elektrische auto’s komen wel in aanmerking voor subsidie.
  6. Start een groot programma op de schoolkantines: groen en lekker zodat ons eetpatroon verandert op een positieve manier in plaats van met opgeheven vinger. En verhoog niet de BTW op de dagelijkse boodschappen waardoor groenten en fruit nog duurder worden.

Sluit een klimaatakkoord dat zorgt dat mensen erop vooruitgaan. Gebruik het geld dat nu wordt weggegeven aan de grote bedrijven om de mensen te helpen. Als je te weinig doet verkwansel je de toekomst. Als het oneerlijk gaat, oogst je gele hesjes. Parijs is te ver op de bakfiets. We moeten iedereen meenemen.

Geef een reactie

Laatste reacties (40)