Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Klimaatchaos hoort hoog op de politieke agenda thuis

  •  
24-08-2012
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Co-auteur: Niels van den Berge, kandidaat Tweede Kamerlid voor GroenLinks
De afgelopen week genoten veel Nederlanders van het warme weer. In de tuin, aan het strand of op lowlands. Maar het was niet alleen genieten. Hulpverleners gaven advies over het voorkomen van zonnesteken en de organisatie van Lowlands zette 100 extra waterpunten neer. Dit weekend was het warmste tropische weekend in achttien jaar tijd. Bijna werd het Nederlandse hitterecord aller tijden gebroken.
In de zomer van 2003 hadden we ook zo’n extreem warme zomer. Veel oudere mensen bezweken toen aan de dodelijke hittegolf in Europa. Elektriciteitsbedrijven kwamen in de problemen omdat het rivierwater was te warm voor de koeling van hun ouderwetse kolencentrales. Die zomer was de heetste Europese zomer van de laatste 500 jaar. Het voorjaar 2011 was het droogste voorjaar ooit gemeten in Nederland. De staatssecretaris van milieu riep toen zelfs op water te besparen door de auto niet te wassen en de tuin niet te sproeien. In maart 2012 werd Australië getroffen door de ergste overstromingen in 160 jaar tijd. In juni 2012 teisterde extreme droogte de Verenigde Staten, de droogste Amerikaanse periode sinds 1956. De volledige lijst met weerrecords is nog veel langer. Is het toeval of klimaatchaos?
Vorige week lieten NASA-klimaatexpert James Hansen met collega-wetenschappers zien dat toeval statistisch gezien zo goed als uitgesloten is. Er is een duidelijk verband tussen klimaatverandering en de extreme droogte en hitte van de afgelopen decennia. In een nieuwe studie hebben ze gekeken naar de zomertemperaturen en hittegolven sinds 1951. Hun conclusie is dat klimaatverandering zorgt voor meer extreem weer.
Gek genoeg is klimaatverandering in Nederland van de politieke agenda verdwenen. Ooit waren we als land koploper op milieu- en klimaatgebied. Logisch gezien onze lage ligging, onze kenniseconomie en bevolkingsdichtheid. Juist Nederland is kwetsbaar voor de gevolgen van klimaatchaos. Helaas liggen we nu hopeloos achter op groene koplopers als Duitsland en Denemarken. Duurzaamheid heeft de potentie om het hart te vormen van onze kenniseconomie. Toch heeft het kabinet Rutte er alles aan gedaan om de grootste viespeuk van Europa te blijven. Verhagen en Rutte spraken over energietransitie, maar gaven ruim baan aan nieuwe kolencentrales. In Brussel heeft het kabinet dwarsgelegen als EU-ministers discussieerden over aanscherping van de klimaat- en energieafspraken. Zelfs de PvdA ging door de knieën en steunde een verbod op nieuwe windmolenparken op land.
Klimaatkritische partijen zoals de PVV en VVD gokken met onze samenleving en met onze economie door te hopen dat het uiteindelijk wel mee zal vallen met de klimaatchaos. Het is onverantwoord en onnodig om die gok te nemen. Financiële problemen moet je niet voor je uit schuiven in de hoop dat het wel mee zal vallen. Klimaatproblemen kan je al helemaal niet op de lange baan schuiven. Elk jaar dat we langer wachten nemen de risico’s toe en stijgen de kosten als gevolg van milieuschade. Hoe eerder we omschakelen naar duurzame energie, hoe meer het ons oplevert.
Door te investeren in energiebesparing en schone energie zorgen we ervoor dat we nu werkgelegenheid creëren en dat we een impuls geven aan onze kenniseconomie. Alleen al met de bouw van windmolens op de Noordzee kunnen we ruim 54.000 banen creëren. Je hebt mensen nodig om de windmolens te maken, plaatsen en onderhouden. Tel daar de mensen bij die huizen isoleren, zonnepanelen plaatsen of werken aan het recyclen van grondstoffen. Dan zie je dat investeren in groene energie ook goed is voor onze werkgelegenheid.
Maar het belangrijkste argument voor de omslag naar duurzame energie blijft het milieu. Groene maatregelen maken ons minder afhankelijk van dure olie uit het Midden-Oosten en gas uit Rusland.  Het zorgt voor schone lucht en een gezonde leefomgeving. En het staat aan de basis van de aanpak voor de klimaatverandering.
Als we vandaag de omslag maken naar zon, wind en waterkracht, dan hebben we straks geen olie en kolen meer nodig. Het nieuwe kabinet moet prioriteit geven aan het vergroenen van de economie. Burgers willen wel en het groene bedrijfsleven staat te trappelen. Waar wachten we nog op? Het klimaat verandert al, nu de politiek nog.
Liesbeth van Tongeren schreef dit stuk samen met Niels van den Berge, kandidaat Tweede Kamerlid voor GroenLinks.

Meer over:

opinie, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.