Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Klimaatoorlog

  •  
07-12-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
67 keer bekeken
  •  
14007725034_7080fe476d_k

© cc-foto: Nuon

Snel moet duidelijk worden hoe de lasten van de energietransitie EERLIJK worden verdeeld
Het was donderdag feest in de Tweede Kamer. De eerste steen werd gelegd voor een klimaatwet waartegen zich alleen de rapaljepartijen verzetten terwijl klassiek rechts en links de handen ineen hadden geslagen. Volgens de Volkskrant ontbrak het niet aan zelffelicitaties. Hetzelfde blad stelde vast dat VVD en CDA inmiddels al waren begonnen om te zagen aan de stoelpoten van het akkoord. Zij staan helemaal achter de wet maar vinden hem lang niet zo dwingend als D66 en de linkse oppositie. Zo worden de messen voor de statenverkiezingen al geslepen, wanneer liberalen en christendemocraten zich op gaan werpen als kampioenen van de gewone man in benauwenis.
Immers: wie gaat dat allemaal betalen? Een paar dagen geleden al verschenen er berichten dat de gemiddelde energierekening volgend jaar met maar liefst 350 euro kan stijgen. Ook werd het publiek voorgehouden dat er met ingang van 2022 waarschijnlijk geen gasgestookte verwarmingsketels meer verkocht mogen worden zodat de consument afhankelijk wordt van veel duurdere alternatieven die pas goed werken als hij eerst zijn huis perfect laat isoleren. Daar komt je alleen maar onderuit als er in jouw buurt toevallig leidingen lopen van de stadsverwarming.
Om te zorgen dat het zogenaamd toch rendabel wordt, dient de overheid de belasting op energie nog verder te verhogen, zo hoor je deskundigen en adviseurs uit de hoek van de klimaattafels zeggen. Vooral de installateurs zijn enthousiast over zulke wetgeving. Die voorzien gouden tijden met gedwongen winkelnering bij hun branche.
Met hun ‘kalmpjes aan dan breekt het lijntje niet’ zal rechts de schuld voor deze donkere wolken leggen bij de linkse partijen, die met hun fanatisme de gewone Nederlander in de armoe en het ongeluk willen storten, luxe paarden dat het zelf zijn.
Dat komt omdat niemand maar dan ook niemand erover nadenkt hoe de kosten van de energierevolutie eerlijk kunnen worden verdeeld zodat de sterkste schouders ook de zwaarste lasten dragen.
Neem bijvoorbeeld de energiebelasting. Men zou eenvoudig een redelijke hoeveelheid kilowattuur stroom en kubieke meters gas onbelast kunnen laten om des te meer te heffen van degenen die dit quotum overschrijden, bijvoorbeeld in twee of drie trappen net als bij de inkomstenbelasting. Elke Nederlander krijgt elk jaar een vaste hoeveelheid vliegkilometers toegewezen waarmee hij het moet doen, een quotum voor vakantievluchten en een voor zakenvluchten. Die kan de burger zelf opgebruiken of op een beurs verhandelen zoals dat nu in het groot met CO2-rechten gebeurt.
Sommige branches zullen onevenredig profiteren van de nieuwe situatie zoals die installateurs. Het is niet zo moeilijk om onevenredige winsten af te romen. Dat werkt als volgt: je kijkt naar de belastingaangifte van elk bedrijf voor de klimaatontwikkeling, bijvoorbeeld die van 2016. Je stelt in het parlement een redelijk groeipercentage van de winst vast en alles wat daar bovenuit komt, daar betaal je 90% belasting over. Onhaalbaar? Dat heeft Nederland destijds met oorlogswinsten ook gedaan. Dat werkte prima. En je kunt de huidige noodsituatie rond het klimaat heel goed vergelijken met een oorlog.
Je investeert op grote schaal in de fijnmazigheid en de frequentie van het openbaar vervoer. Je subsidieert geen auto´s maar gewone en elektrische fietsen. Je vergooit onze belastingcenten niet aan verbrede wegen maar in zelfsturende automobielen, wat de meest effectieve manier is om files te bestrijden. En de beroepschauffeurs dan? Die hebben dan recht op herscholing, bijvoorbeeld tot installateur in de energiebranche. Ja, dat is makkelijk gezegd. Hoe dan ook moeten wij erop bedacht zijn, dat de meeste oplossingen voor problemen in de samenleving weer nieuwe knelpunten oproepen.
Dan praten we nog niet eens over het bedrijfsleven dat tot nog toe met groot succes energieheffingen weet te minimaliseren of aan de consument door te berekenen.
Als Groen Links, de Partij van de Dieren, D66, de PvdA en de SP niet snel plannen presenteren om de energietransitie op een eerlijke manier uit te voeren en wel vóór de statenverkiezingen, worden zij opnieuw grotelijks gepiepeld door de coalitie van de onwilligen, CDA, VDD, PVV en FvD.
Je hebt overigens best kans dat partijen proberen de discussie over de kostenverdeling over de provinciale statenverkiezingen heen te tillen. Stem niet op partijen die dat proberen of gedogen. Gewoon niet.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.