876
6

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Knuffelhormoon maakt niet alleen maar lief

Iedere dag een gezond weetje. Vandaag over het knuffelhormoon oxytocine

Het troetelhormoon voor medisch journalisten is ongetwijfeld het knuffelhormoon, oxytocine. Tjonge, wat wordt daar veel over geschreven. En met succes, want mensen waarvan je het absoluut niet verwacht hebben erover gehoord. Het is het hormoon dat zorgt voor verliefdheid en dat al bij je geproduceerd wordt als je hond je smekend aankijkt. Het maakt de mooiste gevoelens bij je los. Het versterkt ook het groepsgevoel, wat weer als ongunstig effect heeft dat mensen met veel oxytocine vijandig worden tegen de supporters van de andere voetbalclub.

Er bestaat ook een knuffelhormoonspray, die gebruikt wordt bij behandeling van mensen met angststoornissen en die je misschien eens moet uitproberen bij je partner die altijd chagrijnig thuiskomt. Onderzoekers denken nu echter dat het knuffelhormoon misschien ook wel ongunstige effecten kan hebben.

Laat me eerst vertellen dat het onderzoek gedaan werd bij muizen en wij mensen zijn geen muizen, maar het onderzoek liet wel iets zien over de werking van de hersenen dat logisch gezien ook bij mensen zo werkt. Een groep muizen zonder oxytocine-receptorcellen in de hersenen en een groep muizen met veel receptorcellen werden gestopt in een kooi met gemene agressieve muizen. Geen receptor, geen oxytocine-effect. Geen lolletje. 24 uur later deden ze het nog eens en de muizen zonder receptorcellen herinnerden zich de eerste ervaring niet en die met veel receptorcellen waren bij voorbaat al angstig.

De onderzoekers concluderen dat oxytocine je dus waarschijnlijk helpt bij het herinneren van positieve (verliefdheid), maar ook van negatieve emoties (agressieve muizen). Dat gebruik van knuffelhormoon bij de behandeling van angststoornissen en depressies lijkt daarom niet voor iedereen de juiste aanpak.
Maar even dit: hou bij huwelijkse spanningen die spray dus maar in de kast, je zou eens niet alleen maar de leuke dingen gaan onthouden, maar juist de vervelende met je partner.

 

 

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Het vorige Gezonde Weetje van de Dag: Altruïsme bestaat

Het nieuwe boek van Ivan Wolffers is: Het gezonde lifestyleboek

 

 

 


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (6)