2.092
33

Communicatie- en PR professional

Communicatie- en PR professional met een hart voor film en dierenwelzijn. Werkt na 11 jaar in de independent filmindustrie nu zelfstandig voor filmcultuur en natuurbehoud

Zet de witte motor uit

Herman en José zien zich gedwongen te stoppen met hun boerderij. Dat klinkt erg maar het kan wel eens heel goed uitpakken voor iedereen.

cc-foto: Bas Bogers
cc-foto: Bas Bogers

Herman en José hebben een melkveehouderij. Maar niet lang meer, want ze gaan ermee stoppen. Stoppen? Doen boeren dat? Jazeker! En terecht! Dat er vele mogen volgen! Wat zeg ik? Allemaal!

Hoezo? Komt ‘t. José schreef een flink epistel op Facebook en dat werd 18.720x gedeeld. Het haalde de krant en het boerenstel verliet voor RTL Late Night zelfs even de Achterhoek om hun verhaal te doen. Een heel goed verhaal. Zo schrijft ze onder andere dat boeren tegenwoordig wel als uitschot worden gezien. Door de groene hype denk ik, ‘vegans’ zijn sowieso al mordicus tegen het melken van koeien. Koemelk is voor kalfjes, niet voor mensen. Ik vind dat ook, maar dat maakt me nog geen vijand van melkveeboeren. Ook producten van hun tijd en leveranciers van wat het westen nu eenmaal gewend is te drinken. Zonder twijfel met liefde voor hun vak en hun dieren, maar een andere kijk dan wat het volgens mij ten diepste is: uitbuiting.

Wat wél uitschot is, liet Jose heel fijntjes doorschemeren: zuivelgiganten en inkopers van de supermarktcombinaties. De bankiers die Joris Luyendijk vorig jaar nog ongelovig beschreef zijn er kleine jongens bij. Want ook al mag het niet; nu AH samen gaat met Delhaize vinden ze vooral zelf dat daar een inkoopvoordeel in zit. Dus stuurden ze onlangs een brief naar leveranciers met de melding dat ze minder gaan betalen. Terwijl melk natuurlijk niet opeens goedkoper de melkmachine uit komt. Hebben inkopers geen moer mee te maken: ook melk moet goedkoop op het schap om de klant niet naar de concurrent te sturen. En als boer A niet levert voor 20 cent, dan boer B wel. Want boer B heeft na het afschaffen van het melkquotum vorig jaar honderd koeien in zijn stal erbij gepropt, dus die kan die paar cent minder per liter nog net opvangen.

Boer A blijkt Herman te heten, en die zegt nu dus ‘tot hiertoe en niet verder. Ik zet niet nog meer koeien op m’n landje om nog meer melk de wereld in te pompen voor hetzelfde geld. Ik laat me niet meer – deze zat eraan te komen – koeioneren door de retailkoningen. Ik weet; als alle Nederlandse veeboeren er zo over gaan denken, gaan ze het vermoedelijk uit landen halen waar dierenwelzijn helemaal geen factor van betekenis is, maar ík doe hier meer aan mee!’

Wat een ongelofelijk dapper geluid! Want nu ga ik aftellen naar de volgende stap. De dag dat talloze gezonde, levenslustige stierkalfjes geen kogel meer krijgen omdat hun economische waarde nul is -terwijl hun moeder nog staat uit te hijgen van de bevalling! Dat kalfjes bij hun eigen moeder kunnen drinken, zoals mensenbaby’s bij hun moeder!

Veel minder koeien, zodat ze niet het hele jaar in de stal hoeven te staan! Ik krijg visioenen van schone lucht – de veestapel is immers grootleverancier van broeikasgassen als methaan. Ach, we halen onze klimaatdoelstellingen in recordtijd! En we hoeven er niet eens voor met de trein naar ons werk!

Neen – het enige wat we ervoor moeten doen, is dat pak melk en die kilo kaas laten staan. Zullen we dat ‘s doen? Al krijg je het bijna voor niets, omdat de inkopers miljoenen liters onder de kostprijs voor u inkochten? De helden? Zullen we ze eens wat laten voelen, die huichelaars met hun ‘doe maar lekker duurzaam’? Doe eens écht lekker duurzaam en ga met mij achter Herman en José staan. Dan zetten we de witte motor uit. Allemaal. Wat een rust zal dat geven. Heerlijk!

 

Geef een reactie

Laatste reacties (33)