527
1

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variƫrend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Koele jongens doen het goed

Want een laag stressniveau zorgt voor grotere vruchtbaarheid 

Wetenschappers hebben vastgesteld dat gestresste vrouwen minder aantrekkelijk worden gevonden door mannen.

Natuurlijk heel belangrijk nieuws. Zo belangrijk zelfs, dat als ik op Google een beetje zoek naar hoe zulk nieuws de wereld rondgaat ik 100den links vind, van de Bangkok Post en de India Times tot de Ghana Daily. Het verrast me enigszins omdat toen ik iets dergelijks deed rond het nieuws dat diabetes2 bij jongeren veel agressiever is dan bij volwassenen, ik aanzienlijk minder interesse in de mediawereld zag. Ik zal dus maar aannemen dat voor het overleven van de mens op aarde het uiterlijk van grotere waarde is dan de suikerwaarden van het bloed.

Het onderzoek was het gevolg van de uitkomsten van eerder onderzoek bij mannen. Mannen met een goede algemene weerstand waren voor vrouwen attractiever. Koele jongens doen het goed, want een laag stressniveau zorgt voor grotere vruchtbaarheid en laten we eerlijk zijn, bij het allereerste contact (als je nog niet weet hoe slim, geestig, gevoelig, rijk, behulpzaam hij is) zal je nog even af moeten gaan op andere signalen (hoe vruchtbaar staat zijn gezicht). Hoe zou het andersom zijn? Waar vallen mannen op?

De onderzoekers namen foto’s van 56 vrouwen gedurende hun vruchtbare foto’s en vaccineerden ze een maand voor de foto tegen hepatitis B (dus hun afweersysteem werd geactiveerd). Daarna werd hun bloed en hun lichaamsvet gecheckt. 18 mannen werden uitgenodigd de foto’s te beoordelen op een schaal voor aantrekkelijkheid. Het oordeel over de aantrekkelijkheid hing niet noodzakelijkerwijze samen met de weerbaarheid van het immuunsysteem van de vrouwen, wel met het cortisolniveau (stresshormoon) en met hun lichaamsvet. Hoe minder cortisol, hoe aantrekkelijker de vrouwen gevonden werden. De dunste en dikste vrouwen haalden de top-tien niet.

Hoe kan zo’n lullig onderzoekje nou zo veel aandacht krijgen? Het is hoogstens onderzoek dat geschikt is voor bladvulling van bladen die geen idee hebben waarover ze vandaag eens zullen berichten, onderzoek waarop van alles is aan te merken. Hallo, wake up call, als de vruchtbaarheid zo belangrijk is, laten die koele mannen en vrouwen zonder stress die elkaar gevonden hebben vooral ook denken aan het kind dat het resultaat is van hun beider perfecte uiterlijk/vruchtbaarheid en zorgen dat hun kinderen voldoende bewegen en niet te veel rotzooi eten, want diabetes2 bij kinderen is een agressieve ziekte.

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Het vorige weetje: Schrijven over autisme is lastig

Het nieuwe boek van Ivan Wolffers is: Het gezonde lifestyleboek


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reactie