Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Koffie als geheugensteuntje

  •  
15-01-2014
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
RTEmagicC_gezond_150_215.jpg
Iedere dag een gezond weetje! Vandaag een populair, maar gezond bakje troost
Als je, zoals ik, regelmatig columns en blogs schrijft krijg je op den duur precies door hoe je jezelf populair kunt maken. Ik weet vrij precies welke informatie vaak gelezen wordt, welke berichten het meest worden geretweet. Zo ben ik van succes verzekerd als ik iets over de gunstige effecten van alcohol of chocolade schrijf. We willen niets liever dan te geloven dat dat goed voor ons is.
Sommige mensen rekenen zulke producten zelfs onder de superfoods . Het daagt me wel vaak uit om het dan juist niet te doen en iets te schrijven wat een beetje schuurt zodat het aan het denken zet. Vandaag maak ik er echter een gemakkelijke dag van. Ik ga het hebben over een nieuw onderzoek waaruit blijkt dat koffie ons geheugen verbetert.
Onderzoekers van de Johns Hopkins University keken naar de effecten van cafeïne op het geheugen en hielden goed in de gaten dat andere geheugen bevorderende factoren de resultaten niet konden verstoren. Voor het onderzoek werden honderd mensen gevraagd die geen grote koffie- of theegebruikers waren. Ook consumenten van coca cola of red bull-achtige drankjes (waar verdraaid veel cafeïne in zit) werden uitgesloten. Het ging om mensen die per week niet meer dan 500 milligram cafeïne consumeerden. Dat is niet te veel want een gemiddeld kopje koffie bevat 160 milligram. Het komt dus neer op drie kopjes per week.
De deelnemers aan het onderzoek moesten naar afbeeldingen van alledaagse voorwerpen (tandenborstel, badeendje, fiets, schoenen etc.) kijken. Vijf minuten daarna kregen ze 200 milligram cafeïne of een placebo (koffie zonder cafeïne). Vierentwintig uur laten kwamen ze terug en kregen weer een voorraad afbeeldingen – zowel oude als nieuwe – te zien en daarbij moesten ze aangeven welke ze de dag daarvoor al hadden langs zien komen. Als er weer een badeend langs kwam moesten ze kunnen vertellen of het de zelfde foto als de dag ervoor was of een nieuwe vanuit een andere hoek. Wie de cafeïne had gehad wist er meer te noemen.
Vooral wat betreft de op elkaar lijkende afbeeldingen leverden voor de mensen die placebo gehad hadden meer problemen op. Dat gebeurde allemaal niet als mensen minder cafeïne hadden gehad of wanneer ze een uur voor de eerste test de koffie gedronken hadden. Conclusie: Koffie maakt herinneringen meer permanent en minder gemakkelijk te vergeten.
Dertig jaar geleden zagen we in koffie nog een bedreiging voor de gezondheid. “Gebruik koffie Hag, want dat is beter voor je hart”, vertelde de reclame ons. Geleidelijk is wel duidelijk geworden dat nuance op zijn plaats is. Inmiddels is bekend dat koffie een gunstige rol speelt bij het wel of niet ontstaan van diabetes type 2 en ook weten we inmiddels dat het wel meevalt met die risico’s van het gebruik van koffie. Je mag er weer van genieten. Het geldt natuurlijk net zo goed voor thee.
Kunnen we er ook praktisch nog iets mee? Elk uur een kopje koffie voor mensen met Alzheimer? Een half uur nadat je de belangrijkste bladzijden bij het voorbereiden van een examen hebt gelezen een kopje koffie drinken? Dat gaat echt niet werken. Het hoort meer thuis in de categorie leuke weetjes voor verjaardagen.
 
 
Volg Ivan Wolffers ook op Twitter Ivan schrijft voor Joop elke dag een Gezonde Weetje van de Dag:  klik hier voor een overzicht

Meer over:

opinie, leven
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.