1.649
46

schrijfster

Claudia Biegel (Amsterdam, 1957) studeerde culturele antropologie aan de UvA.

In voorjaar 2011 debuteerde ze met Foute Sarahs. Een roman over vooroordelen tegen vrouwen van vijftigplus waarvan ook een muzikaal theaterstuk is gemaakt.

Haar tweede roman Rusteloze benen volgt in 2015. Een familiedrama tegen de achtergrond van een traumatische KOPP-jeugd.

In de herfst van 2015 verscheen Verbrande levens een bundel van elf korte verhalen over waarom mensen op de vlucht slaan.

Lente 2019 verschijnt Claudia’s vierde boek over intergenerationele overdracht van oorlogstrauma’s. Het boek is gebaseerd op het oorlogsdagboek dat haar moeder bijhield in Tjideng, een Jappenkamp in het voormalig Nederlands-Indië.

Naast haar schrijfwerkzaamheden werkt Claudia Biegel als communicatieadviseur. Ze is moeder van twee kinderen en woont samen met haar man in Amsterdam.

Meer informatie: www.claudiabiegel-messcherpeteksten.nl

Koloniale arrogantie in modern jasje

De blije abortusboot komt naar je toe, of je dat wil of niet

Meer vrouwen in talkshows, anders is het zo saai. Een veelgehoorde kreet waar ik het helemaal mee eens was. Net als veel andere Nederlanders verveelde ik me dood bij het volgende blik witte mannen dat aanschoof aan talkshow tafels. Na de Pauw & Witteman uitzending van dinsdag 9 oktober ben ik gaan twijfelen. Meer vrouwen okay, maar dan wel vrouwen die zich houden aan de basisregels van goed fatsoen.

Dinsdagavond negen oktober was een gedenkwaardige avond. Voor het eerst (in mijn belevenis) werd de gastentafel van Pauw en Witteman uitsluitend bevolkt door vrouwen. En wat waren ze lief : Jeroen en Paul. Echt, aan hun lag het niet.

Aan wie lag het dan wel en wat gebeurde er? Hoofdrolspelers in deze koloniale dramasoap waren Rebecca Gomperts (directeur Women on Waves) en Hassnae Bouazza (journaliste). Zij voerden discussie over de abortusboot van Gomperts. Die boot was namelijk naar Marokko gevaren om geheel op eigen wijze strijd te voeren voor het recht op abortus. In Marokko wachtte de boot geen warm onthaal. Voorspelbaar natuurlijk. Daar ging de discussie dan ook niet over. Hoewel Gomperts zich daar toch licht verontwaardigd over toonde. Maar ja, waarover niet?

Bouazza betoogde dat de komst van de boot de abortuskwestie in Marokko meer kwaad dan goed had gedaan. Dat er in het land een proces gaande was op weg naar liberalisering van abortus. Dit proces is nu verstoord. Door de boot. Kortom, de bekende westerse olifant in een niet-westerse porseleinkast discussie.

Gomperts was het niet eens met Bouazza. Daarom zat ze ook bij P&W. Of omgekeerd. Het is maar hoe je het wilt zien. In ieder geval, gaf ze weerwoord. Of beter gezegd, probeerde ze Bouazza de mond te snoeren. Weer geheel op eigen wijze. Met onverholen minachting, honende tussenzinnetjes en laatdunkende blikken zou ze dit inlandertje wel eens even vertellen hoe het zat. Tenminste wat goed was voor de Marokkaanse vrouw. Want dat weet die vrouw natuurlijk zelf niet. Logisch toch? En Bouazza al helemaal niet. Ook al heeft ze Marokkaanse roots (relevant in dit kader), familie in Marokko en komt ze regelmatig in dat land.

Tenslotte is Gomperts een hele week in Marokko geweest en heeft ze daar gepraat met ONTZETTEND goede en ONTZETTEND moedige mensen. Op straat kwam iedereen naar haar toe en toonde zich ONTZETTEND dankbaar. Daarom weet ze nu alles van het land. Van alle vrouwen. Binnen of buiten de steden. Kom op, zoveel verschil zit er toch niet tussen de ene Marokkaanse of de andere.

En o, ja de islam speelt geen enkele rol in het denken over abortus. Wat Bouazza ook mag beweren. Ook dat weet Gomperts zeker. Sterker nog, ze gooit dat een aantal keren door het betoog van Bouazza heen. Laten uitspreken is kennelijk niet de sterkste kant van de directeur van de abortusboot. Maar dat ze weet hoe het in Marokko allemaal in elkaar zit, dat staat buiten kijf.


Volg Claudia ook op Twitter
Haar laatst verschenen roman is: Foute Sarahs


Laatste publicatie van Claudia Biegel

  • Rusteloze Benen

    Roman

    2015


Geef een reactie

Laatste reacties (46)