3.317
73

Jurist, raadslid SP Den Haag

Aisha Akhiat is bedrijfsjurist en lid de gemeenteraad van Den Haag namens de SP.

Kom in verzet tegen Ruttes afbraak!

Ik ga op 21 september naar Amsterdam. Demonstreren. 'Alsof dat nut heeft', roepen mijn vrienden. En toch ga ik

Op 21 september wordt er in Amsterdam een grootschalige demonstratie georganiseerd tegen de huidige bezuinigingspolitiek. Dat de austerity-route, het ultra-strenge bezuinigingsbeleid, desastreus kan uitpakken in een recessie, daar zijn inmiddels de meeste economen (en zelfs de ooit grootste voorvechter ervan, het IMF) het over eens. Dat een daling van de binnenlandse bestedingen het nationale MKB en de werkgelegenheid de nek omdraait kunnen we nu ook dagelijks met eigen ogen zien.

Simpel gesteld: met te heftige bezuinigingen worden mensen hard in de portemonnee geraakt. Die mensen hebben vervolgens minder te besteden en doen noodgedwongen zuinig aan, voor zover ze überhaupt nog kunnen rondkomen. Ook mensen die nog niet hebben hoeven inleveren maar de hete adem van de aangekondigde bezuinigingen in hun nek voelen, houden de hand voor de zekerheid maar vast even op de knip. Er wordt dus, logischerwijs, minder uitgegeven.

Dat betekent dat winkeliers en dienstverleners te maken krijgen met minder vraag. Middenstanders en leveranciers krijgen het minder druk en moeten mensen ontslaan, en velen gaan failliet. Meer faillissementen en meer werkloosheid leiden er weer toe dat mensen minder te besteden hebben, zodat het MKB nog minder omzet draait. Het lijkt simpel, en dat is het ook: het is een neerwaartse spiraal. Voorspelbaar, te voorkomen en zelfs te doorbreken. Maar het kabinet kiest er dag in dag uit bewust voor om deze vernietigende politiek door te zetten.

De resultaten worden langzaamaan steeds zichtbaarder. Hoewel mensen met een goede baan en een goed inkomen misschien zelf nog niet veel merken van het slechte beleid, zullen ook zij steeds meer zien hoe Nederland om hen heen verloedert. Rutte heeft weliswaar aan het begin van de kabinetsperiode vaak geroepen dat ‘we’ allemaal de broekriem moeten aantrekken, maar daar bedoelde hij uiteraard niet zichzelf mee…

Rond dezelfde tijd dat de Kinderombudsman alarm sloeg wegens het toenemende aantal Nederlandse kinderen dat in echte armoede opgroeit, vertelde Rutte in een kinderprogramma blijmoedig aan een meisje dat hij zelf gelukkig niet hoeft te bezuinigen omdat hij een goed salaris heeft.

Het ‘beste kabinet sinds de oorlog’, zoals Rutte het zelf bescheiden noemde, breekt record na record. Het aantal faillissementen rijst de pan uit, onze werkloosheid is één van de snelste stijgers van Europa, de koopkracht is sinds de jaren ’80 niet meer zo laag geweest en Nederland kukelde pardoes uit de top 5 van meest concurrerende economieën ter wereld. Triest dieptepunt van het lijstje records: het aantal zelfdodingen is de afgelopen tijd schrikbarend hard gestegen.

Hoe hard Rutte en Samsom ook roepen dat het allemaal wel meevalt en dat we gewoon niet zo moeten zeuren, duidelijk is dat het huidige beleid niet werkt. Het creëert geen banen maar werkloosheid, geen welvaart maar armoede, geen gezonde samenleving maar een ongelijke. Het moet andersom.

De economie kapot bezuinigen blijkt wel degelijk te kunnen, en ik wil dat het kabinet de koers bijstuurt voordat de maatschappij onherstelbare schade oploopt. Thuis mopperen op de bank is makkelijk en doe ik dan ook veelvuldig. Roepen dat een demonstratie niets zal helpen is ook makkelijk, maar als iedereen die dat denkt besluit om op 21 september gewoon tóch naar Amsterdam te komen (kwaad kan het immers ook niet), dan zal daar in elk geval een helder signaal van uit gaan dat een groot deel van de bevolking vindt dat het tijd wordt om het tij te keren.

Op Facebook is voor de demonstratie een pagina aangemaakt: Basta! Nu de ommezwaai. Meldt u zich aan en demonstreer mee!

Geef een reactie

Laatste reacties (73)