4.236
36

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Kom van je luie reet af!

Voordat geld kan rollen moet het eerst in je portemonnee zitten

De crisis is voorbij, juicht het ons-kent-ons-volk in en rond Den Haag. De huizenverkopen nemen toe. De werkloosheid is zelfs een tikje gedaald. Alles gaat goed en geen mens gelooft dat er nog buitengebeurens komen die roet in het eten gooien zoals de conflicten in Oekraïne en Irak. Ben je gek, dat is allemaal lokaal. Daar hebben we niks mee te maken.

Zolang Oranje speelt in het WK, kopen de fans de supermarkten leeg. Het juichpak schijnt zelfs niet langer verkrijgbaar te zijn. Om dat herstel echt vleugels te geven is het noodzakelijk dat wij Nederlanders deze patriottische daad blijven stellen ook al is het voetbalfestijn straks voorbij. ’t Heeft een tijdje geduurd maar wellicht gaan wij toch dat advies van onze visionaire premier Rutte opvolgen: we kopen die auto. We halen dat bankstel!

De grote staatshuishoudkundige en zakenman Gerrit Zalm heeft de economie een kontje gegeven waar hij dat kón: de subtop van de ABN/AMRO krijgt een salarisverhoging van 20%. Vrijdag voorspelde Wout Dekker, president-commissaris van de RaboBank: “De bonus komt terug”.  Beide heren – financiële genieën, anders zaten ze niet op die post – verkondigden daarmee een oude waarheid: voor geld kan rollen moet het eerst in je portemonnee zitten. 

De elite heeft het goede voorbeeld gegeven. Maar deze is getalsmatig te klein om echt een deuk in het nationale pakje boter te slaan. Daarom is het nu aan het volk om de estafettestok over te nemen. Wij, gewone burgers, belastingbetalers, consumenten moeten – om het ruw te zeggen = eindelijk eens van onze luie reet afkomen, eindelijk eens opstaan en de hand aan de ploeg slaan, eindelijk eens stoppen met dat luie gadeslaan van de crisis.

De vuilnislieden geven het voorbeeld: zij staken voor loonsverhoging. Dat is een begin maar het is niet genoeg. Zij eisen slechts enkele procenten erbij. Vergelijk dat eens met de durf van de subtop bij ABN/AMRO die voor 20 procent ging.

Kijk, dat zijn kerels van stavast. Dat zijn mannetjesputters. Dat zijn jongens van Jan de Wit. Niet die vuilnislieden met hun eisjes van niks. En zeker niet de slampampers die zich in slaap laten lullen met praatjes over loonoffers en zo. Voor minder dan 20 procent erbij doen wij het niet meer.

Naschrift: onze oosterburen hebben in beeld en muziek het parool al eerder gegeven: Rebellion! Rebellion!

https://www.youtube.com/watch?v=34OKMvvcTF0

Beluister dit opiniestuk hier 


Volg Han ook op Twitter

Het nieuwste boek van Han is De Mooiste Jaren van Nederland (1950-2000)


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (36)