717
1

Docent en publicist

Pascal Cuijpers is docent beeldende vorming en faalangstreductietrainer op een middelbare school. Daarnaast is hij publicist en auteur. Hij schrijft columns en opiniestukken over onderwijs en de maatschappij voor o.a. dagblad De Limburger, de Nationale Onderwijsgids en Joop. Tevens verschijnen zijn artikelen regelmatig in diverse landelijke dagbladen en onderwijsmagazines. Van zijn hand verschenen eerder de educatieve scheurbundel '200 Dagen School & Scheuren!' en de onderwijsbundels 'Leraren hebben meer vakantie dan mensen die werken' en 'Leraren zijn net echte mensen'. In september 2020 verscheen zijn nieuwe boek 'Woordenwisseling', waarin hij correspondeert en in gesprek gaat met 24 BN'ers over onderwijs, carrières, passies en het leven.

Komt dat zien: ons eigen ‘regeringscircus’!

Het klassieke circus vergane glorie? Wacht maar tot je naar voorstelling van het regeringscircus bent geweest!

Het circus is in de stad. Voor lange tijd. Al een aantal jaren onafgebroken achter elkaar. Elke dag zijn er weer nieuwe voorstellingen. Maar er straalt geen vrolijkheid vanaf.

De kleuren van het tentzeil zijn vaal en grauw aan het worden, waar ze eerst helder blauw met rood waren. Hier en daar is er zelfs een gat in het zeil te zien. De verf van het kassahokje is aan het afbladderen, waardoor je de vrolijke afbeelding nog nauwelijks kunt herkennen. En de prijs van een entreekaartje blijft maar stijgen. Eigenlijk willen we weg uit deze depressieve tent. Maar we moeten de show helemaal uitzitten.
Het licht gaat uit. Er klinkt tromgeroffel. Wanneer de show begint, komen de clowns tevoorschijn, die de rode draad zullen zijn van de voorstelling: clown Mark (“altijd blijven lachen!”) en clown Diederik (“trek eens aan m’n vinger!”) komen in een oud en versleten clownspak de piste in. Ze worden uitgefloten en weggejoeld. Met slappe grapjes en uitgekauwde oneliners houden ze het bittere imago van het circus in stand. Voordat ze eindelijk de piste verlaten, en de show verder zal gaan, beloven ze nog dat het een mooie voorstelling zal gaan worden. Dat hebben we inmiddels ook al vaker gehoord.
Spreekstalmeester Dijsselbloem spreekt tussendoor het publiek zalvend toe en belooft terloops dat de kaartjes voor de show in de toekomst nog maar hooguit een tientje duurder zullen gaan worden. Dat is immers echt nodig om de begroting en de gaten in het tentzeil te kunnen dichten. Dan volgt de trapeze-act. Henk Kamp verschijnt in een strakke maillot op een zijden draad boven het publiek. Bibberend en helemaal uit evenwicht moet hij zijn evenwichts-act opgeven. Het wordt hem allemaal te veel. Hij valt in het vangnet waar groot ‘WW’ op staat en mag vrezen voor zijn baan.
“The show must go onnnn…,” galmt het door de speakers. En met een oorverdovend geluid vliegt Jeanine Hennis – Plasschaert in een zelfgemaakte JSF de piste in. Helaas blijkt het kleine gevechtsvliegtuig, gemaakt van papier-maché, geen hoogvlieger te zijn en ze boort zich door het tentdoek naar buiten, rakelings langs Ivo Opstelten, die op zijn beurt de noodzaak ziet om meer blauw in de circustent in te zetten.
Achter de coulissen roept Geert Wilders geïrriteerd: “Doe ‘es normaal man!” tegen clown Mark, die hem in het voorbij lopen een tik op de schouders geeft en al lachend wegrent. Ondertussen glijdt Jet Bussemaker in de piste uit over een bevroren nullijn. Ook voor haar dreigt er ontslag na deze misser. Melanie Schultz van Haegen vangt haar op en spreekt verontschuldigend tegen het publiek dat Jet, net als zijzelf, de weg kwijt is en volledig het spoor bijster.
Na nog enkele geestdodende acts, komt ter afsluiting clown Mark in de piste. Hij lacht zijn pretoogjes weer tevoorschijn, het publiek is ‘not amused’. Dan volgt de meest hilarische act van de hele show. Clown Mark belooft dat iedereen uit het publiek bij de uitgang duizend euro ontvangt! Als beloning voor het uitzitten van de lange en dramatisch verlopen show. Alsnog volgt er een klein applausje.
Bij de uitgang staat op een kartonnen bordje geschreven: “GEFOPT!”

CC foto: Karen Eliot


Laatste publicatie van PascalCuijpers

  • Woordenwisseling

    Correspondentie met 24 BN'ers

    september 2020


Geef een reactie

Laatste reactie