Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Komt een Marokkaanse voetballer bij de dokter...

  •  
19-04-2016
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
116 keer bekeken
  •  
schippers
Ze zeggen weleens dat één voorbeeld een vooroordeel kan weerleggen. Dat is natuurlijk niet waar.
Er was ooit een tijd dat we iemand negeerden als die stigmatiserende onzin verkondigde. Tegenwoordig geven we zo iemand een praatprogramma waar hij elk hokje tot de nok kan vullen met een nationaliteit naar keuze. Zelfs nu zou je hem uiteraard kunnen negeren, de afstandsbediening telt vele knopjes. Het negeren wordt alleen moeilijker als de minister van Volksgezondheid de woorden herhaalt en bevestigt voor de grootste microfoon.
Daar staan de minister van Sociale Zaken en de minister-president tegenover. De rode draad door het verhaal dat uit ieders mond komt, blijkt een Marokkaanse draad te zijn. Het is Marokkaan wat de klok slaat. Het zijn Marokkaanse voetballers die voor problemen zorgen, of het zijn Marokkaanse voetballers die er niet op moeten worden aangekeken dat andere Marokkaanse voetballers voor problemen zorgen.
Je zou bijna denken dat alle Marokkanen in het land regelmatig samenkomen om te bespreken hoe ze dít keer het achtuurjournaal kunnen halen.
‘Hassan, vanavond ga jij na de training niet douchen.’ ‘Maar wij hebben douchehokjes en ik wil graag…’ ‘Hassan, interesseert ons niks in wat voor hokje jij wilt zitten, je doucht thuis. Begrepen?’ ‘Achmed, jij maakt een overtreding en als je een kaart krijgt, dan sla je de scheidsrechter.’ ‘Maar ik wil graag de hele wedstrijd spelen.’ ‘Achmed.. hier hebben we het de vorige keer ook over gehad. Je bent Marokkaan en daar horen nou eenmaal verplichtingen bij. De volgende keer mag je de wedstrijd uitspelen, maar dan steel je een scooter voor de terugreis.’
Ze zeggen weleens dat één voorbeeld een vooroordeel kan weerleggen. Dat is natuurlijk niet waar. Eentje is niet genoeg, honderd, duizend en honderdduizend ook niet. De stok waarmee steevast wordt uitgehaald om het vooroordeel te ondersteunen luidt: Marokkanen zijn oververtegenwoordigd in de cijfers. Laten we er even vanuit gaan dat het klopt. Als wij het dan echt zo nodig vinden om de nationaliteit pontificaal over het nieuws uit te smeren, dan kunnen we op zijn minst consequent zijn. Het is tijd om de hypocrisie te doorbreken.
Bijna 100% van alle beursfraude wordt gepleegd door witte Nederlanders. Hetzelfde geldt voor onethische praktijken door ziekenhuisdirecties en het gesjoemel met de LIBOR rente (dat invloed had op hypotheekrentes wereldwijd). Vrijwel alle banken in Nederland waren voor lange tijd betrokken bij dubieuze onverantwoorde transacties. Transacties die uiteindelijk leidden tot de kredietcrisis. De crisis die een groot deel van de wereld op de knieën dwong. Directies van die banken? Vrijwel allemaal wit.
Als je kijkt naar al het geld dat ons is ontnomen vanwege de hogere hypotheekrentes door het gesjoemel met de LIBOR rente. En je kijkt naar al het geld dat ons is ontnomen door onnodig hoge zorgpremies, vanwege excessief dure behandelingen en dubieuze overeenkomsten met medicijnfabrikanten. En je kijkt naar al het geld dat ons is ontnomen, vanwege het destijds bevriezen van de ambtenarensalarissen en het voortdurend bevriezen of inkorten van de pensioenen. En je kijkt naar al het geld dat neergelegd moest worden om banken en vervolgens Europese lidstaten overeind te houden, dan zou je kunnen stellen dat Jan Modaal zich meer zorgen lijkt te maken om de Marokkaanse mug aan de muur dan om de witte Siberische tijger op de bank.
Laten we dus voortaan consequent zijn. Of we vermelden bij elke misdaad de achtergrond van de dader, of we laten deze achterwege.
Er was ooit een tijd dat we iemand negeerden als die stigmatiserende onzin verkondigde. En ja, soms werd dan ook het onderliggende probleem genegeerd. We lijken nu echter door te draven en mensen bij geboorte al in hokjes te plaatsen. Er zijn onmiskenbaar problemen in de samenleving, maar de nationaliteit van daders gaat alleen beleidsmakers aan. Dat zijn de mensen die naar alle aspecten kijken. Sociale klasse, omgevingsfactoren, onderwijs, etcetera. Zij zijn het die oorzaken aan kunnen wijzen en oplossingen aan kunnen dragen. Zij leggen geen link tussen onrust veroorzaken en al dan niet samen in een hok douchen. Laat die conclusie maar over aan beroepsbabbelaars.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.