637
3

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variƫrend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Komt spijt na de zonde?

Iedere dag een gezond weetje, vandaag: uiterlijk belangrijker dan gezondheid?

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

Onderzoek laat zien dat jonge volwassenen zich minder druk maken over hun gezondheid dan over hun uiterlijk en hoe ze overkomen. Het onderzoek werd uitgevoerd via Focus Groep Discussies en diepte-interviews. Uit het onderzoek blijkt dat de mensen die aan het onderzoek meededen weten dat de modellen voor Vicotria´s Secret gefotoshopt en ge-airbrushed worden, maar daarom willen ze nog wel proberen er zo uit te zien. Daarom eten ze veel te weinig en vervallen gemakkelijk tot eetstoornissen zoals boelimie: veel eten en dan snel naar het toilet om te braken.

Ook eten ze ongezond omdat gezond eten zoveel tijd kost. Body image is erg belangrijk op die leeftijd. Dat zou niet alleen ongezond eetgedrag verklaren, maar ook het feit dat met name jonge vrouwen zoveel roken (het houdt ze immers slank denken ze). Het zou ook kunnen verklaren waarom de vele leef-gezond-campagnes niet aanslaan. Het sluit helemaal niet aan bij wat voor deze leeftijdsgroep belangrijk is.

Hardliners in de wetenschap zullen de resultaten in twijfel trekken en zeggen dat interviews niets bewijzen. Het zijn tenslotte maar woorden en wat doen die jonge volwassenen als het puntje bij paaltje komt. Misschien komt het puntje pas bij het paaltje als ze flink wat jaren ouder zijn en de eerste verschijnselen hebben van de gevolgen van riskant gezondheidsgedrag. Dan willen ze best ´iets gezonds´ gaan doen. Spijt komt meestal na de zonde.

Het weetje van maandag nog eens nalezen: Gelukkig door goede jeugdvriendschappen


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (3)