8.293
114

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

De koning, de burgemeester en het gebrul van de horde

Wat doe je dan als kwaadwillende haatzaaier? Je licht er een paar woorden uit en gebruikt dat om ophef te veroorzaken. Woede te genereren, haat te kweken op Tweede Kerstdag.

De Eerste Kerstdag was nog niet voorbij of het “Vrede op Aarde” werd al overstemd door het gebrul van een woeste horde. Men ontwaarde in de kamer waar koning Willem-Alexander zijn overweging uitsprak, geen kerstboom. En Ahmed Aboutaleb, de burgemeester van Rotterdam had verklaard dat elke moslim een beetje een salafist was. Geert Wilders vond – wellicht tussen het hoofdgerecht en de pudding – nog tijd om per tweet het ontslag van deze magistraat te eisen. Nederland schudt op zijn grondvesten.

burgemeester
Ahmed Aboutaleb | cc-foto: Roel Wijnants

In zijn kerstpraatje had de koning er nog op gewezen dat de mensen zich achter hun computer terugtrekken om daar alleen nog maar het gesprek aan te gaan met geestverwanten die hun gevoelens versterken. Meestal zijn dat gevoelens van afkeer ten opzichte van de anderen. Ik voeg daaraan toe: ook als die op onzin, kwaadaardige roddel en nepnieuws gebaseerd zijn.

Koningin Beatrix sprak op 25 december nooit met een kerstboom in het decor. Dat doen de Oranjes blijkbaar niet. Waarom is een raadsel. Ze hebben er waarschijnlijk nooit over nagedacht. En dat wordt dan nu door paranoïde Nederland tot een statement verheven. Kijk: ze nemen afstand van onze heiligste tradities. En dan ook nog zo’n burgemeester. Een burgemeester nota bene.

Het citaat van Aboutaleb is uit zijn verband gerukt, zoals het Algemeen Dagblad meldt. De burgemeester zei het volgende: “Salafisten vind je ook onder christenen, als je het taalkundig benadert.  ‘Salaf is voorganger, en een salafist is iemand die op zijn voorganger wil lijken. Bijvoorbeeld een moslim die graag op Mohammed wil lijken. In het christendom heb je ook mensen die graag op Christus willen lijken in hun doen en laten. Elke moslim is een beetje salafist.”

Geen zinnig mens kan hier iets kwaads in zien. De vader van de Rotterdamse burgemeester was imam en de kleine Ahmed heeft goed naar hem geluisterd. De burgemeester van Rotterdam heeft iets prekerigs. Het schijnt trouwens dat hij best veel verstand heeft van islamitische theologie. Misschien kwam het ook door de invloed van interviewer Tijs van den Brink dat Aboutaleb een kanseltoon aansloeg. Hij was net zo’n dominee die eigentijds hoort te zijn en in de kerk uitroept: “Ja, volk, is dat niet de ware radicalisering? Vraagt Jezus Christus ons niet om radicaal voor hem te kiezen? Is de godmens die zo ver ging om voor ons aan het kruis te sterven, die zijn leven voor ons offerde, is dat niet de de grootste, de felste, de meest principiële radicaal? Moet Hij die ons verlost door zijn kruisdood, moet hij niet altoos, elke seconde van de dag ons voorbeeld zijn?”

Daar is niets mis mee. Het is stichtelijk net zoals burgemeester Aboutaleb stichtelijk was. Wat doe je dan als kwaadwillende haatzaaier? Je licht er een paar woorden uit en gebruikt dat om ophef te veroorzaken. Woede te genereren, haat te kweken op Tweede Kerstdag.

‘t Is gelukt. Een horde was al vroeg bezig. Gelukkig laat de grote meerderheid van het Nederlandse volk zich geen oor aannaaien door het orkest van ketelmuzikanten dat nu al is begonnen met het maken van het eerste lawaai voor de raadsverkiezingen van maart. Ter inspiratie voor deze volksmisleiders hier nog een tweet van Donald Trump, ook een leugen van heb ik jou daar.

People are proud to be saying Merry Christmas again. I am proud to have led the charge against the assault of our cherished and beautiful phrase. MERRY CHRISTMAS!!!!!

Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (114)