3.555
18

Student politicologie en publicist

Kiza Magendane is in Congo geboren en woont sinds 2007 in Nederland. Hij studeert Politieke Wetenschappen en is blogger bij o.a de Volkskrant en One World. Hij houdt zich daarnaast bezig met alles wat met verbinding te maken heeft en werkt momenteel aan zijn eerste boek: De Zoektocht naar de Nederlander.

Koningsdag

Ik weet heus wel dat wij in een ongelooflijk gaaf land leven. Een land waar wij een keer per jaar ongegeneerd met z'n allen oranje kleren mogen dragen en ons sullig op straat mogen gedragen.

cc-foto: Royston Rascals. Migranten vieren Koningsdag in Australië.

Lieve Nederlander,

Ik ben trots op jou. Ik heb jouw natie beschouwd als een land dat in al haar bescheidenheid grote dingen tot stand brengt, waar menigeen alleen maar trots op zou kunnen zijn. Ik ben bezig ook onderdeel van jouw land te worden. Daarom klaag ik bijvoorbeeld over allerlei dingen die mis gaan. Ik klaag over het openbaar vervoer – ondanks het feit dat wij een van de best georganiseerde openbaar vervoersystemen ter wereld hebben. Ik hoop ook dat NRC die bewering gaat checken. Ik klaag ook, over het feit dat ik in de media een negatieve beeldvorming van zwarte mensen zie. Maar ach, dat geklaag… dat hoort er nu eenmaal bij.

Ik weet heus wel dat wij in een ongelooflijk gaaf land leven. Een land waar wij een keer per jaar ongegeneerd met z’n allen oranje kleren mogen dragen en ons sullig op straat mogen gedragen, onze eigen waardeloze spullen belastingvrij mogen verkopen en in de openbare ruimte ons kapot mogen zuipen (al is dat voorbehouden aan bepaalde types in ons land).

Heb toch vooral een mooie Koningsdag – al is het slechts een excuus om op een creatieve manier Nederland belachelijk te maken. Maar dat kunnen we toch juist wel hebben? Daarom ga ik niet oprotten, het is heel simpel.

Gefeliciteerd met Willem!

Geef een reactie

Laatste reacties (18)