Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Koninklijke Foodporn: zó maak je de lekkerste Oranje tompoezen

  •  
26-04-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
RTEmagicC_mark_02.jpg
Niets beklijft beter dan versgebakken baksels
We zitten er helemaal klaar voor. Kek Nederlandse vlaggetje achterop de fiets, een gezellig oranje hoedje op, oranjebittertje erbij en: tompoezen. Veel te veel tompoezen. Vette, kleffe, misselijkmakend lekkere tompoezen. De oranje tompoezen!
Maar wat je niet weet van de Oranje tompoezen van Hema, Albert Heijn en plaatselijke bakker, is dat de tompouce niet gevuld is met banketbakkersroom, maar met E-nummers. Zoetstoffen. Kleurstoffen. Smaakversterkers – dat zulks. Eeuwig zonde. Terwijl de originele banketbakkersroom in een mum van tijd gemaakt is, hartstikke makkelijk én leuk is om te doen. Niets beklijft beter dan versgebakken baksels. En zeker op een traditionele dag als Koninginnedag (of inhuldigingsdag, wat uzelf wilt) horen eigen gebakken tompoezen op tafel.
De W van Wafeltjes Sylvia Witteman, gewaardeerd collegaatje van me, heeft het te druk deze week. Daarom kom ik maar met een recept voor overheerlijke Oranje tompoezen. We moeten beginnen met het wafeltje. Krokant, kruimelend, met een goede bite met hartig accent. Doen we voor het gemak gewoon met bladerdeeg. Leg twee plakken op elkaar, rol uit, snijd in rechthoeken en prik in met een vork. Dit zorgt ervoor dat je bladerdeeg niet te veel gaat rijzen. We willen een krokant koekje. Laat een kwartiertje rusten en bak een kwartier af op een oven van 200 graden. Toch bang dat je deeg gaat rijzen? Leg er dan bakpapier op, met bakbonen. Zo houd je het deeg ‘laag’ en kan het niet gaan rijzen.
Banketbakkersroom: zoete verleiding en zo gemaakt – 500 ml melk – 1 verse vanillepeul (dat betekent niet kurkdroog en het moet soepel, buigzaam zijn) – 100 gram basterdsuiker – 4 scharreleieren, enkel de dooiers – 40 gram maïzena – 3 blaadjes gelatine, geweekt in koud water – 250 gram opgeklopte room
Schraap het merg uit de vanillepeul en doe dat (samen met het peultje zelf) in de melk. Warm de melk op. Klop de suiker en de maïzena door de eidooiers tot de dooiers verkleuren van donkergeel naar bijna wit. Haal de melk van het vuur af en voeg al roerend een klein deel van de melk toe. Zet de melk weer op het vuur en voeg je ei-melkpapje toe. Roer het voorzichtig door tot het begint te ‘ploppen’. Dan is je crème patissière goed.
Haal van het vuur af, los de gelatine erin op en stort het warme banketbakkersroom in een omgespoeld bakblik. Laat opstijven in de koelkast.
Spatel de koude banketbakkersroom los tot lobbig en vermeng met de slagroom. Laat wederom even (in een spuitzak) opstijven in de koelkast. Spuit het banketbakkersroom op de helft van het bladerdeeg. Doe het kapje erop en glaceer met een mengsel van 3 eetlepels wortelsap en 100 gram poedersuiker.
Fijne inhuldiging!
Lees iedere vrijdag Foodporn. Culinaire verhalen die er toe doen. Tips, suggesties? Mail de redactie, we komen naar je toe. 
Volg Mark Wagemakers ook op Twitter of kijk op zijn website.
Mark is tevens de auteur van ‘Het roze boekje’ .

Meer over:

opinie, lekker
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.