Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Kostbare onzin in Afghanistan

  •  
23-06-2014
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
RTEmagicC_Han_vd_Horst-Mooiste_jaren_van_Nederland.jpg.jpg
De overheid leert niet van haar ervaringen
Ze evalueren veel in Nederland en moderne ambtenaren kennen het verschil tussen output en outcome: de verrichte prestatie en de gevolgen daarvan. Veelal slaat men de ervaringen ergens diep in de krochten van een computer op, om voort te gaan op de ingeslagen weg. De overheid leert niets van haar ervaringen en als ze het wel doet, de verkeerde dingen om de woorden van de grote historicus A.J.P. Taylor te parafraseren die hetzelfde zei over mensen en lessen uit de geschiedenis.
Nederland heeft ongelooflijke sommen uitgegeven voor militaire aanwezigheid in twee Afghaanse provincies. Het kostte een aantal jonge militairen het leven en het leverde niets tot zeer weinig op. De eerste keer gingen wij de militaire basis leggen voor de ontwikkeling van een provinciehoofdstad en haar omgeving. De tweede maal gaven Nederlandse politiemensen cursussen aan Afghaanse collega’s, door een heel contingent militairen bewaakt. ’t Waren korte opleidingen, verzorgd door mensen die taal noch cultuur kenden en ongetwijfeld hebben gewerkt met tolken die zij niet konden controleren.
En nu gaat men dit wéér doen. Men brengt 100 militairen en politiemensen onder op een Duitse legerbasis in Mazar-i-Shariff  om daar van dat soort  cursussen op touw te zetten in de hoop dat men later een hoog aantal “getrainden” in de boeken kan bijschrijven.
In het algemeen is het een goed idee om mensen in hun eigen omgeving op te leiden in plaats van dat je ze daaruit weghaalt om een lange vliegreis te ondernemen. Anders wordt het wanneer de docenten in het gastland voortdurend onder schot staan en een gedeelte van de bevolking haar dankbaarheid uit door raketten de compound in te schieten. Dan moet je een bewaakt fort bouwen en dat geld kun je beter besteden aan het onderwijs zelf.  Zo’n fort – ook als het door Duitsers wordt bemand en bewaakt – is in het licht van de doelstellingen kostbare onzin.
Kostenefficiënter Het is effectiever en kostenefficiënter om de cursisten naar een veilige plek te brengen om ze daar op te leiden. Dat zou in Nederland zelf kunnen zijn of ergens in de omgeving, een of andere centraal-Aziatische republiek bijvoorbeeld, die goede relaties onderhoudt met het westen. De honderden miljoenen die je anders in de bewaking moet steken, kunnen dan aan opleidingen ten goede komen.
Misschien ook moet je dan het “middenkader” niet zelf willen trainen, zoals de bedoeling lijkt te zijn. Je selecteert talentvolle Afghanen (voor zover je van Afghanen kunt spreken: het zijn Tadzjieken, Pathanen et cetera en ze staan elkaar al milennia naar het leven). Enfin, je selecteert dus talentvolle Afghanen die je een uitgebreide opleiding geeft tot militair of politioneel instructeur. Je vormt gericht een groep mensen tot wat we in Nederland docent op de politie-academie zouden noemen of op een of andere militaire school. Daarna gaan zij in eigen land aan het werk. Nederland en zijn bondgenoten zouden dan bijvoorbeeld hun salarisbetaling kunnen garanderen, want dat kan het zwakke Afghaanse bewind niet. Dit om ze bij de les te houden.
Maar nee, zo zal het niet gebeuren. De politieke leiding van dit land, de PvdA en de VVD, voor deze gelegenheid weer gesteund door GroenLinks en D66 – mogen wij vrezen – wil liever pronken met een echte missie. Wie weet, misschien mag Mark Rutte Hillary Clinton dan wel een hand geven.
Het nieuwste boek van Han is De Mooiste Jaren van Nederland (1950-2000)

Meer over:

opinie, wereld
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.