5.200
78

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

KOZP, begin een nieuwe omroep

Met het verlaagde ledencriterium maakt Slob het een stuk gemakkelijker om bij de publieke omroep de voet achter de deur te krijgen.

Wat het kabinet gelukt is met de ouderenzorg, de opvang van jongeren in problemen, het onderwijs, de woningbouw en de politie, moet nu ook met de NPO gebeuren. Daartoe heeft minister Slob (ChristenUnie) een plan gemaakt om ervoor te zorgen dat reclame-inkomsten zoveel mogelijk naar commerciële partijen gaan. Hij wil dat doen door voor zes uur reclame op de publieke omroep te verbieden.

Daarnaast vlast hij er op de meest succesvolle omroepen eens een poepie te laten ruiken. Dat van het ledencriterium – hoe meer leden, des te meer kans om programma’s te maken – vindt hij niet meer van deze tijd. Zo kun je BNNVARA en Max eens stevig de poten onder de stoel wegzagen en in mindere mate KRO/NCRV, AVRO/TROS EO en VPRO. Want dat zijn de omroepen die Nederland massaal wil steunen. Voor het Telegraaf-schepsel WNL hebben de meesten van ons geen dubbeltje over.

Tot nog toe moest een omroep minstens 150.000 leden hebben om recht te krijgen op een plaatsje in het bestel. Slob wil dat terugbrengen tot 50.000. Dan is WNL gered. Gezien de stemming op het Binnenhof zal hij wel een meerderheid krijgen voor deze plannen. Daarover hoeven wij ons geen illusies te maken.

De Chinezen zeggen echter: elke bedreiging is tevens een kans. Met dat verlaagde ledencriterium maakt Slob het een stuk gemakkelijker om bij de publieke omroep de voet achter de deur te krijgen. Je hebt maar vijftigduizend leden nodig voor een volwaardige omroep.

Dat aantal moet een organisatie als KOZP bij elkaar kunnen brengen. Nu is er wel een catch: je kunt een omroep niet baseren op een deelbelang of een one issue-streven. Dat stelt de wet al heel lang. Je moet om zo te zeggen iets ongehoords toevoegen in de letterlijke betekenis van het woord. Het zou in dat geval een Omroep Inclusief Nederland moeten worden, die in zijn programmering recht doet aan het multiculturele karakter van Nederland want je kunt er donder op zeggen dat het kabinet zijn beste mediajuristen aan het werk zet om zo’n omroep de voet dwars te zetten. Zij moeten hun neus stoten tegen hun eigen wet. Dat is zeker mogelijk: Rutte is niet de enige die geitenpaadjes kan vinden.

Datzelfde dient gebeuren als de moslims naar analogie van de EO hun onderlinge tegenstellingen opzij zetten en een Islamitische Omroep Vereniging in het leven roepen. Vijftigduizend leden zijn met een beetje ijver bij elkaar te brengen, vooral als je al beschikt over functionerende netwerken. Een omroep voor de Dieren moet ook tot de mogelijkheden behoren als je de opzet maar levensbeschouwelijk genoeg maakt. Als je met je omroep maar een eigen visie toevoegt op wat Nederland als geheel is en zal moeten zijn.

Een moslimomroep, een omroep voor een inclusieve samenleving, een omroep voor een respectvolle samenleving voor mens en dier, die moeten toch aan het bestel toe te voegen zijn.


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (78)