1.936
26

eindredacteur Joop

Francisco van Jole is journalist en eindredacteur van Joop.
Verder is hij politiek commentator bij De Nieuws BV en presentator van Draad, een politieke talkshow in Arminius te Rotterdam.

Krenten uit de biografie van Steve Jobs

Hoe Bill Gates gelukkig werd en waarom de Secret Service een schilderij verwijderde

Bij de Tros Nieuwsshow op Radio 1 vertelde ik over de biografie van Steve Jobs die maandag verschijnt. Hier wat opmerkelijke zaken uit het 600 pagina’s tellende boek, inclusief een paar zaken die niet in het interview aan de orde kwamen, gebaseerd op een reeks artikelen in Amerikaanse media.


– Auteur van de biografie is Walter Isaacson, voormalig topman van CNN en Time magazine. Eerder schreef hij biografieën van Albert Einstein, Benjamin Franklin en Henry Kissinger. Isaacson voerde zo’n veertig gesprekken met Jobs, tot enkele weken voor zijn dood, en kreeg volledig de vrije hand.

– De eerste aangetrokken ceo van Apple probeerde de toen 22-jarige Steve Jobs over te halen wat vaker in bad te gaan. Tevergeefs.

– Jobs was er al vroeg van overtuigd dat hij jong zou sterven. John Sculley, ceo Apple van 1983 tot 1993, vertrouwde hij toe dat hij daarom in korte tijd veel wilde bereiken om zijn positie in Silicon Valley te vestigen. Hij citeerde zijn held Bob Dylan: “als je niet bezig bent geboren te worden, ben je bezig te sterven.”

– Jobs was ontevreden over president Obama. Tijdens een diner in San Francisco confronteerde hij de president en waarschuwde Obama dat deze niet herkozen zou worden. Hij stoorde zich er aan dat Obama steeds uitleg gaf waarom dingen niet konden in plaats van te vertellen wat er wel kon. Jobs wilde minder strikte wetgeving en daarna de productie van apparatuur van China naar de VS verplaatsen. Overigens weigerde Jobs aanvankelijk bij het diner aan te schuiven omdat hij niet persoonlijk door Obama was uitgenodigd. Jobs, wiens bemoeizucht legendarisch is, wilde ook niet dat er als dessert chocoladetruffeltaart werd geserveerd omdat het menu naar zijn smaak al te sjiek was. Medewerkers van het Witte Huis negeerden die eis aangezien het Obama’s favoriete toetje is.

– De Clintons logeerden een aantal malen bij Jobs thuis als ze op bezoek gingen bij hun dochter Chelsea die in Californië studeerde. Bij een van die gelegenheden merkte Laurene Powell, de echtgenote van Jobs, dat er een schilderij van de muur verwijderd was. Navraag bij de Secret Service leerde dat het was weggehaald omdat er een jurk aan een kleerhanger op stond afgebeeld. Dat vond de dienst te confronterend voor de president die in het Lewinsky-schandaal was verwikkeld. De FBI had kort daarvoor een jurk van Monica Lewinsky in beslag genomen om die te onderzoeken op sporen van presidentieel sperma.

– Jobs begon in 2009 aan het ontwerp van een jacht dat wordt gebouwd door de Nederlandse werf Feadships. Het schip heeft een minimalistisch design met twaalf meter lange glazen wanden. Ook bij deze bouw bemoeide Jobs zich tot in de details.

– Jobs was woedend op Google omdat het besturingssysteem Android naar zijn zin teveel leek op dat van Apple. Hij sprak van ‘grand theft’, de ernstigste vorm van diefstal, en zwoer wraak. Hij stelde dat hij er alles voor over had om Google ten gronde te richten, zelfs de ondergang van Apple. Van schikken kon geen sprake zijn, ongeacht de prijs die Google zou bieden. “Al geef je er 5 miljard voor dan wil ik het nog niet,’ zei hij tegen Google-topman Erich Schmidt die van 2006 tot 2009 ook commissaris was bij Apple.

– In de laatste maanden van zijn leven nodigde Jobs een aantal mensen uit voor gesprekken, waaronder Bill Gates. Hij vertelt dat het hem opviel dat Gates zoveel gelukkiger was en beter oogde sinds die was gestopt bij Microsoft en zich had gestort op het verbeteren van de wereld met zijn eigen goededoelen-stichting. Tegen het einde van het boek noemt Jobs Microsoft ‘grotendeels irrelevant’. Hij vertelt dat dergelijke bedrijven meestal de mist ingaan als ze als topman een ‘verkoper’ krijgen. Steve Ballmer, de commerciële man van Microsoft, volgde Bill Gates op.

– Jobs wilde voorkomen dat Apple na zijn dood het lot zou ondergaan van Hewlett & Packard, het historische computerbedrijf dat kleurloos werd na het vertrek van de oprichters en nu uitgekleed wordt. Na het openbaren van zijn ziekte begon hij te werken aan zijn opvolging en stichtte onder meer een soort ‘Apple University’ om kader op te leiden.

– Apple gaat zich storten op televisie. Jobs ziet een technologie voor zich die afrekent met gebruiksonvriendelijke afstandsbedieningen en de bediening integreert in apparaten als iPhone en iPad. Hij wil de tv-industrie net zo drastisch veranderen als hin dde muziekindustrie heeft veranderd met de iPod.

– Jobs beschouwde lesboeken als het volgende doel in zijn revolutie. Hij wilde schoolboeken-auteurs inhuren om iPad versies van hun titels te maken. Die boeken zouden gratis weggegeven moeten worden op de iPad.

– Jobs was al vanaf het begin overtuigd van de kracht van eenvoudig design. Hij schoof het oorspronkelijke ontwerp van de Apple II (1977) terzijde omdat het teveel een metalen kast was. Geïnspireerd door de elegantie van keukenmachines wilde hij de computer huizen in een plastic omhulsel.

– Jobs werd bij zijn geboorte ter adoptie aangeboden. De biologische vader van Jobs stelde dat hij zijn zoon nooit ontmoet heeft. Dit blijkt niet het geval. Jobs dineerde ooit in het restaurant dat zijn vader runde. Beiden wisten niet van hun onderlinge relatie. Jobs kwam er achter via zijn zus die op latere leeftijd contact zocht met haar vader. Hij vertelde haar trots dat Steve Jobs te gast was geweest in zijn restaurant, op dat moment nog onkundig dat het zijn eigen zoon was. Jobs heeft nooit contact gezocht met zijn vader omdat hij het risico niet wilde lopen van financiële claims. De vader zocht op zijn beurt geen contact met Jobs omdat hij niet de indruk wilde wekken dat hij op het fortuin van de Apple-oprichter uit was.

Geef een reactie

Laatste reacties (26)