403
3

GroenLinks gemeenteraadslid Amsterdam

Evelien is geboren op 28 oktober 1984 in Bussum. Ze woont sinds 2003 in Amsterdam. In 2008 woonde ze een half jaar in Nairobi (Kenia) om te werken voor de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties, daarna ging ze een jaar studeren in New York (2008/2009) waar ze ook werkte voor een organisatie in Harlem die Afrikaanse vluchtelingen bijstaat met sociale, medische en juridische kwesties. In deze periode van 540 dagen in het buitenland hield ze een blog bij. Vanaf juni 2009 is ze weer terug in Nederland. Op 1 januari 2010 begon ze als promovendus aan de Universiteit van Amsterdam, waar ze onderzoek doet op het gebied van internationaal vluchtelingenrecht en internationaal strafrecht. Daarnaast is ze sinds haar terugkeer uit New York ook lid van de gemeenteraad van Amsterdam voor Groenlinks. Op 3 maart 2010 werd ze opnieuw gekozen in de gemeenteraad. Ze publiceert op persoonlijke titel.

Krijg nou wat

Mark Rutte, kampioen van het aanbesteden, wil vriend zijn van AT5, maar dan moet hij in Den Haag maar eens regelen dat er meerdere mediaconcessies in Noord-Holland kunnen zijn!

Wat een slimme zet: een paar communicatiemannen heeft ‘de vrienden van AT5‘ opgericht. Met de term Krijg Nou Wat! spreken bekende en minder bekende Amsterdammers zich uit voor het behoud van onze lokale nieuwszender. Een manifest moet de actie ondersteunen: AT5 informeert, verbindt, is een kweekvijver voor talent en moet daarom blijven! Ook zegt het manifest: AT5 heeft financiële zekerheid nodig voor de toekomst; investeer in de kwaliteit die we al hebben. Dat is echter precies waar de schoen wringt, want hoeveel mag die kwaliteit kosten? Daar doen de vrienden geen uitspraak over.

AT5 heeft inmiddels zelf gezegd dat het voor 6 miljoen een fraai nieuwsprogramma kan neerzetten; daarvan moet ongeveer 5 miljoen jaarlijks van de gemeente komen. In de afgelopen jaren betaalde de gemeente echter rond de 2,5 miljoen. Dat is een verdubbeling van de kosten!

Tegelijk hebben andere aanbieders, waaronder RTV Noord-Holland, aangegeven dat ze ook wel interesse hebben in het verzorgen van het Amsterdamse nieuws. Voor minder geld. In het geval van RTV NH is dat ook niet zo gek: die krijgt namelijk 15 miljoen euro van de provincie waardoor daar het geld over de plinten klotst. Het is bovendien te gek voor woorden dat er bij gebeurtenissen in Amsterdam altijd twee camera’s staan te draaien; een fusie tussen AT5 en RTV NH liep echter vorig jaar jammerlijk op de klippen.

Daarom heeft de gemeenteraad besloten om een aanbesteding te doen: alle geïnteresseerden kunnen aangeven dat ze het Amsterdamse nieuws willen verzorgen, en hoeveel dat dan zou kosten. Als daaruit blijkt dat AT5 het beste voorstel heeft, dan kiezen we voor AT5. Maar dat is wat mij betreft nog helemaal niet zeker. Eerst moeten we weten hoeveel we aan lokale media willen besteden. De landelijke richtlijn voor lokale media zegt dat we 1,30 euro per inwoner moeten uitgeven: dat is dus iets meer dan negen ton in Amsterdam. Alles wat we extra uitgeven, moeten we kunnen verantwoorden; zeker in deze tijd waarin er miljoenen gekort worden op kunst & cultuur, op sociale voorzieningen, op bibliotheken en buurthuizen.

Het verbaasde me dan ook zeer dat Mark Rutte – kampioen van het aanbesteden – vriend wil zijn van AT5. Als de premier echt een goede vriend is, dan moet hij in Den Haag maar eens regelen dat er meerdere mediaconcessies in Noord-Holland kunnen zijn! Dan kan de 15 miljoen verdeeld worden over RTV NH en AT5. Nog verbazingwekkender is de steun van de burgemeester, die als lid van het College van B&W gewoon het raadsbesluit (tot aanbesteding) moet uitvoeren. Dan is het wat voorbarig om nu al ‘de handen in het vuur te steken voor AT5’, zoals een andere wethouder deed. Hoe sympathiek dus ook van de burgervader, dit is gewoonweg een uitglijder.

Ik ben benieuwd of de vrienden van AT5 veel Amsterdammers zover kunnen krijgen om betalend lid te willen worden van AT5 – zoals je ook lid kan zijn van de Vara, BNN of de TROS. Lokale media kosten geld, veel geld: de vraag is wie daarvoor zijn portemonnee moet trekken. Over anderhalve maand praten we verder.
Dit artikel verscheen eerder op de weblog van Evelien van Roemburg.

Geef een reactie

Laatste reacties (3)