4.069
21

Journalist en Griekenland-deskundige

Ingeborg Beugel studeerde geschiedenis aan de VU en maakte documentaires voor IKON en NCRV. Ze is journalist, voormalig correspondent en Griekenland-deskundige.
1983-1995 Balkan correspondent, based in Greece voor schrijvende pers in Nederland en radio/tv van de Publieke Omroep
1995-2002 KRO Netwerk verslaggever, reportages in hele wereld
2002-2011 documentairemaakster bij IKON ('Srebrenica:Ongehoord!', 6-delige serie 'FAMILIETROTS' over de Tokkies, 12-delige serie 'Geloof,Seks&(Wan)hoop' I en II)
2011 - nu free lance journalist, publicist, lezingen en optredens als Griekenland-deskundige, documentaire over de overgang 'Het Gaat Over' in productie (NCRV, Dokument), een boek over de Griekse crisis en een roman 'Total Facelift', die beide eind 2013 bij Nijgh&Ditmar uitkomen.

KRO Brandpunt maakt fout

KRO Brandpunt heeft het verkeerd aangepakt door reportage vol fouten uit te zenden

‘Beste KRO Brandpunt’,Wat goed dat de Nederlandse televisie (Brandpunt in dit geval) aandacht besteedt aan de Griekse neo-nazistische en fascistische partij Gouden Dageraad (GD). Beter dit, dan niets? Het is tenslotte komkommertijd … (iets waar het ‘oude Brandpunt’ waar ik ooit voor werkte een broertje dood aan had. Maar dat terzijde).

Get Adobe Flash Player
Als het niet mogelijk is Flash te installeren kunt u de video bekijken via deze link.De uitzending van zondag 14 juli 2013 was een aangekochte reportage van de Australische tv met allerlei fouten. Bijvoorbeeld: de beelden van hermetisch gesloten winkels in Athene met dreigende graffiti voorzien van het commentaar: ‘dit was ooit de duurste winkelstraat van Athene’ zijn klinkklare onzin. De beelden zijn van een altijd al armoedige galerie down from Sindagma Square. Nooit ‘de duurste straat van Athene’. Slechts een paar kilometer verderop ligt Kolonaki. De ‘echte’ duurste buurt van Athene. Daar zijn genoeg gesloten chique winkels. Niet met griezel-graffiti en ijzeren rolluiken. Glanzend, transparant, leeg. Maar dat doet het kennelijk minder goed op beeld.Vervolgens zie je beelden van armoe-troef straathandel, alsof het in dezelfde wijk is, maar in werkelijkheid is het aan de andere kant van Athene waar ALTIJD al (ook tien jaar geleden) dit soort straathandel was. 

Bovendien is de Australische reportage doorspekt van beelden van de mini documentaire ‘The Cleaners’ van student filmmaker Konstantinos Georgioussis uit de zomer 2012. Hij volgde met zijn camera een GD-kandidaat tijdens zijn verkiezingscampagne. 
Dat die beelden van een student zijn, en niet van de Australiërs, wordt niet gemeld. Verneukeratief. Want nu lijkt het net alsof de Australiërs de krankzinnige GD-kandidaat op de voet hebben gevolgd. De student heeft indertijd kritiekloos op camera de verkiezingscampagne van deze gek geregistreerd, en zich voor de film zelfs een beetje als GD-sympathisant uitgegeven, omdat hij anders nooit van zo dicht bij kon filmen. De GD-kandidaat in kwestie is totaal gestoord, en is dan ook niet in het parlement gekomen. Dat was zelfs GD te veel van het goede.

Maar wat zegt Brandpunt? ‘Dit is een aankomend GD-parlementslid’, zonder te melden dat de dwaas inmiddels geheel van het toneel is verdwenen, en ook zonder te melden dat het uit een heel andere film komt. (En dan heb ik het maar niet over het feit dat deze beelden al sinds vorige zomer de hele wereld over zijn gegaan, de film in zijn geheel bij Cannel 4 is uitgezonden, en bij ‘ons’ op de IDFA schitterde. Zelfs Eenvandaag heeft er uitgebreid, compleet met een interview met de maker, aandacht aan besteed.)De reportage is rijkelijk gelardeerd met oude beelden van Youtube en internet, die iedereen al 100 keer heeft kunnen zien. Maar alles wordt gepresenteerd of het ‘vers van de pers’, oftewel net gebeurd is. 

Shockerende quotes van intimiderende GD-spierballen hebben we vaak genoeg gezien, en ook van oude Griekse omaatjes die zich – helaas terecht – door GD beschermd voelen.

Waar blijven de interviews met bijvoorbeeld die ‘onschuldige’ mooie jonge Griekse meiden die in de Australische reportage bevallig en vrolijk voor GD voedsel uitdelen aan – alleen aan ‘echte’ Grieken – op Sindagma Square? Met gewone gezinsvaders en huismoeders die niet zo’n stereotiep vervaarlijk uiterlijk hebben? Waarom geen één vox-pop-quote van iemand die in de rij staat om voedsel te krijgen en die zijn Griekse ID-kaart moet laten zien voordat hij een zak aardappekls krijgt? En waarom geen één interview met iemand van de Griekse politie, die vrijwel niets doet tegen GD, o.a. omdat 51 procent van de politie op GD blijkt te stemmen? Of met iemand van de traditionele politiek, zoals van de huidige conservatieve regeringspartij Nea Demokratia die twee weken geleden heeft verkondigd in een volgende coalitie regering met GD nota bene te willen samenwerken? 

Als één onderwerp het niet nodig heeft om daar extra sensatie aan toe te voegen, dan is het wel Golden Dawn.

Integendeel: er is behoefte aan verdieping, kennis van zaken en achtergrond informatie. 

Dat alles ontbrak in de Brandpunt uitzending van 14 juli 2013.Gemiste kans KRO Brandpunt.

Geef een reactie

Laatste reacties (21)