6.467
14

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Kunnen vrouwen mannen doodzeuren?

Elke dag een gezond weetje van Ivan Wolffers: vandaag over relationele stress

Groot nieuws in de Britse media: mannen van zeurende vrouwen hebben meer kans vroegtijdig te overlijden. Nu hebben ze in het Verenigd Koninkrijk iets tegen zeurende echtgenotes. Ik herinner me mijn eigen verrassing, toen ik een jaar of dertig geleden in een Engelse krant las dat een man vrijgesproken was van moord op zijn vrouw omdat ze altijd zo zeurde. Dat zal daar tegenwoordig wel niet meer mogelijk zijn, maar gezien de toon in de Daily Mail en de Daily Telegraph begrijp je dat het aan de andere zijde van het Kanaal een issue is. Het begint in de berichtgeving meestal met de vraag: Zijn vrouwen in staat om hun echtgenoot dood te zeuren? Alsof een huwelijk niet iets van twee personen is, maar ja, dat bekt niet zo lekker in de media. Al deze berichten gaan terug naar een Deens onderzoek dat in het Journal of Epidemiology and Community Health verscheen.

Dat onderzoek was gericht op het begrijpen van de invloed van werkeloosheid op de gezondheid van mannen. De gegevens kwamen uit het Deense Longitudinale-onderzoek naar werk, werkloosheid en gezondheid, dat in 2000 begon. Daarin werden 9875 mannen en vrouwen tussen 36 en 52 jaar gevolgd. Natuurlijk bleek die werkloosheid een behoorlijke impact te hebben op de gezondheid van mannen. Maar het ging niet om de werkloosheid op zich.

Emotioneel beroep op pappa
De werkloosheid maakte de mannen kwetsbaarder voor allerlei omstandigheden. En een van die omstandigheden is het thuis met hun partner en kinderen zijn. Die doen een emotioneel beroep op papa en dat schijnt hij niet aan te kunnen. Zijn cortisol gaat erdoor omhoog en dat geeft stress en verhoogde bloeddruk. Dat in combinatie met de toch al niet zo gezonde leefstijl van de heer des huizes kan ervoor zorgen dat, wat alleen nog een risico was, nu resulteert in hart- en bloedvatziekten.

Volgens de onderzoekers onder leiding van mevrouw Rikke Lund van de Universiteit van Kopenhagen wordt de kans van mannen om door dat voortdurend ruziën met hun partner te overlijden twee- tot driemaal zo groot als dat van mannen die niet in een relatie met een vrouw zitten. Het lijkt me een onderzoek waar de messen door geslepen zullen worden.

Negeren van de wensen van de vrouw
Wie zijn schuld is het allemaal? Toch niet uitsluitend van de zeurende vrouw? Het zal ook wel het resultaat zijn van het jarenlang negeren van de wensen van de vrouw des huizes, die ook wel eens aan haar trekken had willen komen. Of weet ik veel wat er in zo’n huwelijk speelt. Huwelijken zijn ingewikkeld en de simplificaties die onderzoekers ermee uithalen ongelooflijk. Trouwens de clichés die de media er dan weer op loslaten doen nog minder recht aan wat er werkelijk gaande is.

En mocht je alles wat geschreven wordt geloven, dan kan ik je maar één advies geven: scheiden. Dan leef je misschien langer, maar zit dan de hele dag in de kroeg samen met andere mannen zielig te zijn en te drinken, waardoor je ook weer op lelijke wijze aan je einde kunt komen. Het leven is niet zonder risico’s en het huwelijk ook niet. Maar was er niet ook onderzoek dat liet zien dat getrouwde mannen lager leven dan ongetrouwde mannen? Hoe zit dat dan weer?

 

 

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Ivan schrijft voor Joop elke dag een Gezond Weetje van de Dag: 
klik hier voor een overzicht

 

 

 

 

 


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (14)