797
20

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Kunnen we nog zonder alcohol?

Iedere dag een gezond weetje: Vandaag: Iedere dag 1 glas alcohol is gezond, maar 1 glas wordt al snel twee...

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

Uit onderzoek blijkt dat mannen langer leven na een hartinfarct als ze bescheiden alcohol drinken (maximaal 2 glazen per dag), maar 1 glas per dag kan de kans op borstkanker bij vrouwen al vergroten. Wat moet je daarmee?

Mannen links, vrouwen rechts? Het is eigenlijk ook niet echt duidelijk hoeveel mensen drinken. Nederlanders drinken per hoofd van de bevolking jaarlijks 72 liter bier en 28 liter wijn. Maar wie drinkt precies? We hebben ook het hoogste aantal jeugdige binge drinkers van Europa. Hebben we een probleem? Kunnen we niet zonder?

Als iemand een half glas per dag drinkt zal hij of zij waarschijnlijk weinig problemen hebben, maar mensen die dagelijks drinken houden het per definitie niet op een enkel glas. Wie dagelijks drinkt weet niet eens of hij er nog mee kan stoppen. Daarom adviseren deskundigen als je dat wilt weten om twee dagen per week niet te drinken. Als dat lukt ben je niet verslaafd. Toen een alcoholdeskundige dat afgelopen week in een BBC radioprogramma zei leverde dat veel onrust op.  Twee droge dagen? Dat blijkt voor nog al wat mensen niet zo gemakkelijk.

O ja, voor al de mensen die bij onderzoek dat ze niet uitkomt onmiddellijk denken ‘typsich
Stapelonderzoek’: Dream on.

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (20)