1.374
11

Cultureel ondernemer

Rachid Benhammou is cultureel ondernemer,freelance verslaggever en festivalorganisator. Na zes jaar gewerkt te hebben als muziek en theaterprogrammeur voor een Rotterdams theater, is hij aan een nieuw avontuur begonnen, waarin hij ook columns over niet-alledaagse zaken schrijft.

Kunnen we ook Rotterdam-vrij krijgen?

Over Rotterdam en zijn hondstrouwe supporters 

Ik ben een echte stadsmens. En net als mijn stadsgenoten ben ik ongelooflijk trots op Rotterdam. Daarom hou ik ervan om naar Rotterdammers te kijken. Ik stel me dan van alles voor; zou dat een zorgzame moeder zijn? Of; welke verhalen kan die bejaarde man mij vertellen? En het is helemaal compleet als ik, op een terras, tevreden een sigaret rook en de gesprekken kan volgen van de mensen om me heen. Want kijken is zilver en luisteren goud.

Laatst was het weer zo een feest. Drie vriendinnen, op leeftijd, zaten recht voor me op het terras en naar alle waarschijnlijkheid hadden ze zojuist het mega cruiseschip Oasis of the Seas uitgezwaaid. Net als vele andere liefhebbers. Trots lieten ze elkaar de kiekjes zien, die ze amper een uur geleden met hun gloednieuwe iPhones hadden geschoten. En dan zegt de eerste dame:

Wat een drukte! Toch wel vreemd hé. Waar kwamen al die mensen vandaan? En vorige week was het ook zo druk bij de opening van de Markthal. Ik dacht dat Rotterdam een werkstad was. Moest niemand werken of zo?

Haar buurvrouw reageert meteen. Ik kan nét niet horen wat ze zei, maar ik vermoed dat ze iets grappigs vertelde, omdat ze er zelf hard om moest lachen. Haar vriendinnen glimlachten beleefd en keken mij een beetje beschaamd aan. Terwijl dame twee overduidelijk iets langer nageniet van haar grappige opmerking dan de rest van het gezelschap, realiseer ik mij dat de eerste dame eigenlijk wel gelijk heeft.

Moesten deze mensen niet gewoon naar hun dagelijkse sleur van een saaie kantoorbaan? Of naar school? Is me iets volledig ontgaan en kreeg iedereen vrij omdat een verveelde ambtenaar vond dat we naast ijsvrij, nu ook Rotterdam-vrij moeten krijgen? Het afgelopen jaar was de Rotterdam-mania absoluut en onbetwist op z’n hoogtepunt. Rotterdam doet weer mee en staat in verschillende internationale lijstjes hoog aangeprezen.

Onlangs werd de stad door zowel de New York Times als reisgids Rough Guide uitgeroepen tot een plek waar je moet zijn. Die uitverkiezing is mede te danken aan de Markthal, het Centraal station en wolkenkrabber de Rotterdam. Maar Rotterdam voert ook andere lijsten aan: De stad telt 19.692 WW-uitkeringen en 38.000 mensen hebben een bijstandsuitkering. Tel daar de pensioengerechtigden en arbeidsongeschikten bij op en je hebt een hondstrouw publiek, dat elke keer wel komt opdraven en op de kade staat als een cruiseschip de stad letterlijk weer in de schaduw zet. Of als er een markthal of nieuw station wordt geopend. Vaak gewoon overdag, op een doodnormale werkdag.

Geef een reactie

Laatste reacties (11)