468
13

Docent en publicist

Pascal Cuijpers is docent beeldende vorming en faalangstreductietrainer op een middelbare school. Daarnaast is hij publicist en auteur. Hij schrijft columns en opiniestukken over onderwijs en de maatschappij voor o.a. dagblad De Limburger, de Nationale Onderwijsgids en Joop. Tevens verschijnen zijn artikelen regelmatig in diverse landelijke dagbladen en onderwijsmagazines. Van zijn hand verschenen eerder de educatieve scheurbundel '200 Dagen School & Scheuren!' en de onderwijsbundels 'Leraren hebben meer vakantie dan mensen die werken' en 'Leraren zijn net echte mensen'. In september 2020 verscheen zijn nieuwe boek 'Woordenwisseling', waarin hij correspondeert en in gesprek gaat met 24 BN'ers over onderwijs, carrières, passies en het leven.

Kunst maakt gezond!

Hang kale, deprimerende ziekenhuismuren ermee vol!

Het is slecht gesteld met de kunst in de Nederlandse ziekenhuizen. Wanneer ik door de hal en gangen van zo’n doolhof voor zieke mensen en hun trouwe bezoekers loop, maakt een combinatie van een depressief en armzalig gevoel zich meester van me. Er kan naar mijn idee nog zóveel winst behaald worden in zo’n ‘tempel des illness’.

Waarom is alles zo kil, doods en sfeerloos? Zo kaal, steriel en a-creatief? De tijd die je in zo’n ‘huis voor zieken’ doorbrengt, zou geen nare ervaring hoeven zijn voor patiënten en bezoekers. Nu is het dat vaak wel (nog). Maar gelukkig is de oplossing nabij.

Wetenschappers zijn er namelijk achter gekomen, dat het tentoonstellen van kunst in een ziekenhuis het vermogen om sneller te herstellen activeert. Een bewijs dat grote gevolgen voor de ziekenhuizen kan hebben, tenminste, wanneer ze open staan voor deze aangetoonde feiten.

En het hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Kunst is namelijk een subjectief begrip. Wat de één mooi vindt, keurt de ander hoofdschuddend af. En juist op dát punt is de grote slag te slaan. Die diversiteit maakt het juist zo boeiend. Mensen gaan de kunst beleven. Het roept gevoel en emotie op. Dat is het doel van kunst. Of je het nu mooi vindt of niet, de wetenschap heeft bewezen dat het helend werkt. En waar kun je het best aan de slag met gezonde kunst, in al zijn verschijningsvormen? Juist, in het grote, kale, creatieloze ziekenhuisgebouw! Dus weg met die vergeelde afbeeldingen van cliché-landschappen en inspiratieloze stillevens in hun  beukenhouten Ikea-fotolijstjes! Daar worden de mensen echt niet beter of vrolijker van.

Natuurlijk denken de belangrijke ziekenhuishoofden en managers hierbij meteen aan de portemonnee. Want, kunst is duur. Fout! Kunst is helemáál niet duur. Althans, dat hoeft het niet te zijn. Honderden jonge afgestudeerde kunstmensen staan te popelen, om voor zo’n massaal bezocht gebouw als een ziekenhuis, hun werk tentoon te stellen. Zij zullen wellicht  tevreden zijn met deze unieke, aangeboden exposure-kans (want: naamsbekendheid!) en een miljoenste deel van het bedrag dat een origineel kunstwerk van Picasso of Appel zou kosten.

En werk daarnaast met wisselende collecties. Blijf de patiënten en bezoekers verrassen met nieuwe kunst. Dat zou toch eigenlijk heel vanzelfsprekend moeten zijn, in een wereld waar men dag in dag uit bezig is met het aanbrengen van KUNSTheupen, KUNSTknieën en andere KUNSTlichaamsdelen. Echte kunst, op de plek waar men zo bedreven is in het KUNSTmatig insemineren en het KUNSTmatig mensen in coma houden. En, waar het op elke afdeling wemelt van de ARTsen!

Hopelijk zijn de ziekenhuishoofden het met de wetenschap en mijn voorstel eens. Als kunst het herstel van patiënten kan beïnvloeden, is dat namelijk een win-win situatie. Niet alleen voor de kunstliefhebber, maar voor iedereen.

Volg Pascal Cuijpers ook op Twitter


Laatste publicatie van PascalCuijpers

  • Woordenwisseling

    Correspondentie met 24 BN'ers

    september 2020


Geef een reactie

Laatste reacties (13)