1.010
1

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variƫrend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Kussen, waar is het goed voor?

Vrouwen en aantrekkelijke mannen vinden kussen het lekkerst 

We hebben geleerd dat kussen bij de liefde hoort. Gisteren wilde mijn kleindochter The Beauty and the Beast zien en ja hoor, ook in de kinderfilm gaan ze uiteindelijk zoenen. Ze riep: “Hoi, hoi, ze gaan kussen.” Ze is vier. Dat zij dat leuk vindt is iets cultureels – dat heeft ze aangeleerd dankzij mijnheer Disney -, maar het moet ook van nature in de mens zitten (ook chimpansees en bonobo apen kussen trouwens). Het moet dus een functie hebben.

Wat zal het zijn? Omdat het opwindend is en dus bij het voorspel hoort? Maar ja, niet elke kus leidt tot het hoofdspel. Kussen we omdat er oxytocine (het knuffelhormoon) door wordt geproduceerd, iets dat tot meer genegenheid leidt en dus langdurige relaties warm houdt? Of is er een derde reden? Onderzoekers uit Oxford denken dat het een test is om potentieel goede partners te selecteren.

Ze lieten 900 volwassenen (tweederde vrouwen) een vragenlijst invullen over kussen. De uitkomst: vrouwen vinden kussen lekkerder dan mannen, maar de mannen die zeer aantrekkelijk gevonden worden, vinden het ook prettiger dan andere mannen. De onderzoekers vinden het logisch, want vrouwen en populaire mannen moeten wat kieskeuriger zijn als het op seks aankomt. Vrouwen omdat je niet aan de eerste de beste vast wil zitten, want een eventuele zwangerschap is een behoorlijke investering voor een vrouw (niet voor een man) en de aantrekkelijke jongens hebben zoveel aanbod dat ze ook werk maken van de selectie.

We weten uit ander onderzoek dat de neus een belangrijke rol speelt bij de liefde. We ruiken bij de selectie. Elk mens produceert feromonen, een geur die belangrijk is om te ruiken wie genetisch bij je past of juist niet. Bij kussen kom je aardig dichtbij en je kunt dus goed ruiken.

Ook dat klink weer logisch, want wie over de grens gekeken heeft weet dat in Azië kussen en ruiken zo’n beetje het zelfde is. Het Indonesische woord voor kussen en ruiken is zelfs hetzelfde: menium.  Kussen is eigenlijk voorzichtig snuffelen.

Als ik er nog eens over nadenk, ben ik overigens geneigd om te denken dat kussen voor alle drie die dingen geschikt is en misschien nog wel voor meer. Een beetje aspirant onderzoeker kan er nog wel een vierde of een vijfde reden bij bedenken. Je deelt bij tongen bijvoorbeeld bacteriën en als je een familie wil beginnen, kun je maar beter vast aan elkaars ziekmakers wennen.

Nou ja, het is weekend, bedenk zelf maar wat. Dat doen onderzoekers ook meestal als ze wat ze gevonden hebben moeten verklaren…

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Het vorige Gezonde Weetje van de Dag:
Vrienden zijn niet de beste collega’s

Het nieuwe boek van Ivan Wolffers is: Het gezonde lifestyleboek


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reactie