1.061
12

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Laat de crisis nou maar komen

Rutte mag van mij premier blijven zolang evidente brekebenen hun congé krijgen

De camera zoemde in op het vlezige gelaat van Jan Kees de Jager en hij zei iets van: “Als je geld hébt, dan kun je het rustig uitgeven. Dan hoef je die flatscreen niet te laten staan”. In de dagen daarna stonden er teveel berichtjes in de krant die van banken en de noodzaak tot “herkapitalisatie” gewaagden.

Vrijdag bevatte de Volkskrant een groot artikel over de zwakste broeder onder de Nederlandse banken: SNS Reaal. Triest want dat is eigenlijk de Nutsspaarbank gecombineerd met de oude verzekeringsbedrijven van de moderne vakbeweging. Ooit waren dat parels aan de kroon van de arbeidersbeweging en bolwerken van degelijkheid, maar – meldt de Volkskrant – de SNS heeft gegrepen door de tijdgeest – avontuurlijke dingen gedaan met vastgoed, waar je veel mee wint, maar ook heel erg op kunt verliezen. Ik dacht aan hun beleggingsexpert Corné van Zeijl, die met zijn martiale snor zo vaak op de televisie te zien is, begin dit jaar nog om een bestendige stijging van de aandelen en een opbloei van de economie te voorspellen.

Ik bekijk Corné en Jan Kees op mijn Sony Trinitron, een bakbeest op vier poten met een beeldscherpte die door weinig flatscreens wordt geëvenaard. Er zit een knopje op en als je daarop drukt gaat er een muziekje spelen in de afstandsbediening, wat handig is als die tussen de boeken ligt. Voor 200 euro van Marktplaats gehaald en ik heb er al jaren plezier van.

Mijnheer Venizelos, de Griekse minister van Financiën, speelt met het idee de Griekse schulden nog maar voor de helft te erkennen. Aan alles is duidelijk: de poppen maken zich klaar om te gaan dansen. Die Sony Trinitron is geweldig. Wat Jan Kees ook zegt, ik koop géén flatscreen. Laat hij die flatscreen maar in zijn brede……nee wacht, nu komen we te dicht bij het niveau van de meest spraakmakende politicus dezer eeuw.

In de supermarkt werd een reusachtig pak waspoeder aangeboden voor een kleine prijs. Het was wel even sjouwen, maar dan zat ik vier jaar goed. In verband met deze denklijn, geef ik graag een tip door van mijn zoon die nu eerstejaars is. In de kennissenkring wekt die of onversneden bewondering op, of de mededeling dat men dit al jaren zelf doet. Hij zei:

“Pa, je neemt een pizza margharita. Die kosten niks en de basis zit er in. Daarna kleed je hem zelf aan met kaas, salami, champignons, lamsgehakt wat je maar wilt”.

Gouden tip, de aangeklede pizza’s overtreffen alles wat je laat bezorgen of in de supermarkt uit de diepvries haalt. Eenmaal meende ik zelfs de smaak te proeven van de aller- allerbeste pizza’s ter wereld. Die worden – zoals alle kenners toegeven – gebakken in de stad Sao Paulo. En je houdt ook nog geld in je zak ook.

Een beetje reserve is geen gek idee voor de komende maanden. De kans is reëel dat er een financieel noodweer aan komt, waarbij dat van 2008 een simpele regenbui was. In Den Haag zit een regering die als puntje bij paaltje komt, afhankelijk is van een onverantwoordelijke schreeuwlelijk. Wat op ons afkomt, wettigt waarschijnlijk een team op brede basis waar de extremen buiten vallen, een kabinet dat in ieder geval de beste krachten verenigt die de PvdA, het CDA, de VVD, GroenLinks en D66 te bieden hebben. De SP mag ook meedoen, maar ik denk niet dat ze in zo’n combinatie wil stappen. Maar wie weet vindt Roemer het leuk om ook eens een keertje een kabinet te gedogen, ook al is zijn fractie dan niet nodig voor de meerderheid. Het gaat om het gebaar. 

Rutte mag van mij premier blijven zolang evidente brekebenen als Hillen, Donner en Opstelten maar hun congé krijgen. Opdracht van dit kabinet: Nederland de nieuwe fase van het kapitalisme inleiden die er kennelijk zit aan te komen. En er ondertussen voor zorgen dat die transitie zo weinig mogelijk schade aanricht, dat de hardwerkende Nederlander, de ziekte, de gehandicapte, er niet aan onder door gaat.

Maar dat zal niet gebeuren. CDA en VVD hebben het veel te fijn met hun brutale partner.

Ik heb genoeg pizza en waspoeder in huis.

Laat de crisis nou maar komen.


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (12)