2.468
36

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Laat honderd vlaggen wapperen

'Wie in de aanval gaat op een vlag of de bezitter van een vlag, tast een kernwaarde van onze samenleving aan'

Er is enige commotie ontstaan over mensen die gesodemieter krijgen omdat ze de Israëlische vlag op het balkon hangen. Met de buren en soms zelfs met de woningbouwvereniging. Een vrouw heeft aangifte gedaan tegen twee mannen die haar vanwege zo’n vlag op straat zouden hebben mishandeld. Tegelijkertijd heerst in brede kring verontwaardiging over het feit dat sommigen de zwarte vlag van ISIS en de valse kalief Aboe Bakr uitsteken.

We hoeven daar niet zo moeilijk over te doen. Nederland is een vrij land. Wie wil vendelzwaaien, mag zelf de vlag van zijn keuze uitzoeken. Zolang de vlag in kwestie geen discriminatoire uitingen bevat, mag je hem iedereen onder de neus duwen. Je mag door middel van vlaggen uiting geven aan je solidariteiten.

We hebben dat tijdens de wereldkampioenschappen voetbal op grote schaal gezien. Zo viel het mij persoonlijk op hoeveel Zuidamerikaanse vlaggen er bij mij in de stad hingen. Wie in de aanval gaat op een vlag of de bezitter van een vlag, tast een kernwaarde van onze samenleving aan. Namelijk de vrijheid van meningsuiting en het recht van eenieder om te laten zien welke vlag men steunt. Het karakter van de vlag doet er niet toe.

Wie het iemand moeilijk maakt die een Israelische vlag op het balkon hangt, opent daarmee in feite ook het offensief tegen Nederland. Wie bepaalde vlaggen uit de hoek van de islam, zoals die van Isis, verboden wil zien, keert zich net zo goed tegen Nederland. Laat honderd vlaggen wapperen. Wie daar niet tegen kan, heeft een probleem met Nederland. Dat moet dan maar blijken.

Toevoeging: bovenstaand opiniestuk roept de vraag op hoe het dan zit met de hakenkruisvlag van Nazi-Duitsland. Het gebruik van de swastika is in Nederland niet toegestaan. Voor de liefhebbers staat hier alle jurisprudentie. Dit is het wetsartikel over discriminatie in woord schrift en gebaar.

Beluister dit opiniestuk hier


Volg Han ook op Twitter

Het nieuwste boek van Han is De Mooiste Jaren van Nederland (1950-2000)Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (36)