740
9

Hoogleraar Economie

Esther-Mirjam Sent is hoogleraar Economische Theorie en Economisch Beleid aan de Radboud Universiteit Nijmegen en lid van de Eerste Kamer voor de PvdA. Hiervoor doceerde zij aan de University of Notre Dame in de Verenigde Staten en is zij visiting fellow geweest aan de London School of Economics en de Erasmus Universiteit Rotterdam. Haar onderzoeksinteresses omvatten de geschiedenis en filosofie van de economische wetenschappen alsmede de economie van de wetenschap hetgeen onder andere is uitgemond in twee boeken: The Evolving Rationality of Rational Expectations: An Assessment of Thomas Sargent's Achievements (Cambridge University Press, 1998), waarvoor zij de Gunnar Myrdal-prijs ontving, en Science Bought and Sold: The New Economics of Science (University of Chicago Press, 2002, samen met Ph. Mirowski). Zij is tevens mede-redacteur van de Journal of Institutional Economics. Recentelijk zijn haar onderzoeksinteresses uitgebreid naar gedragseconomie, experimentele economie en economisch beleid. Esther-Mirjam Sent is in 1994 gepromoveerd aan Stanford University in de Verenigde Staten.

Laat je geld rollen in een arm land

'Wetende dat ervaringen een langduriger geluksgevoel geven dan materiƫle welvaart, geven wij ons geld graag uit aan een vakantie'

Minister-president Rutte ziet het liefst dat wij stoppen met somberen en ons geld uitbundig laten rollen. PvdA-leider Samsom bekijkt het iets genuanceerder en wil graag dat we verleid worden om meer geld uit te geven. En deze week deed Minister van Financiën Dijsselbloem ook nog een duit in het zakje met de oproep aan ouderen om de portemonnee te trekken.

De boefjes Sent en ik zijn de beroerdsten niet, dus geven graag gehoor aan deze pleidooien vanuit Den Haag, ook als niet-ouderen. Daar komt bij dat wij ons in de bevoorrechte positie bevinden dat we vooralsnog geen last hebben van de crisis waaronder velen in ons land gebukt gaan.

Geluksgevoel
Wetende dat geld slechts een tijdelijk geluksgevoel geeft en dezelfde hersendelen activeert als drugs, geven wij het graag uit. Wetende dat ervaringen een langduriger geluksgevoel geven dan materiële welvaart, geven wij ons geld graag uit aan een vakantie.

Elke dag hetzelfde
Waar we wel wat tegenop zien, is dat de tijd tijdens onze vakanties altijd sneller lijkt te gaan dan gedurende een reguliere werk- en schoolweek. Maar ook daar hebben we iets op gevonden. Onze ervaring van tijd blijkt namelijk af te hangen van de manier waarop we deze invullen. Doen we elke dag hetzelfde, dan vliegt de vakantie om. Doen we elke dag iets anders, dan lijkt de tijd veel minder snel te gaan. Kortom, we verheugen ons op een zeer gevarieerde vakantie.

Er kleeft nu alleen nog één bezwaar aan onze reactie op de oproepen van Rutte, Samsom en Dijsselbloem. We gaan namelijk naar Griekenland op vakantie. Daarmee helpen we met genoegen de Griekse economie, maar de Nederlandse zal er vooralsnog weinig directe effecten van merken.

Protectionisme
Dan hadden de drie Haagse heren ons misschien net als Staatssecretaris Heemskerk vier jaar geleden moeten oproepen om in Nederland op vakantie te gaan. Aan een dergelijk pleidooi geven wij evenwel niet graag gehoor. Immers, van protectionisme wordt uiteindelijk niemand beter.

Graag eindig ik dan ook met een oproep om deze zomer vooral op vakantie te gaan naar een arm land en het geld daar flink te laten rollen.

Deze column verscheen eerder op Voxweb

Volg Esther-Mirjam ook op Twitter

cc-foto: SUNGSOO LEE

Geef een reactie

Laatste reacties (9)