Laatste update 14:08
3.615
56

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Laat je niet met naaktfoto’s chanteren. Gewoon niet

De terugkeer van preutsheid en fatsoensrakkerij richt onnoemelijk veel schade aan.

De politie heeft een groep tieners gearresteerd die leeftijdgenoten chanteerden met naaktfoto´s. Ze deden zich op de sociale media voor als verliefde meisjes die om pikante foto´s vroegen. Daarna moesten de slachtoffers betalen als ze niet wilden dat de opnames openbaar werden gemaakt. In verband met deze affaire was enig hoofdschuddend commentaar te horen over de slechtheid der tijden nu de criminele jeugd naar zúlke middelen grijpt om de zakken te vullen. De doortraptheid is ongekend.

Cc-foto: Leandro De Carvalho

In werkelijkheid maken deze etterbakken alleen maar misbruik van de golf van preutsheid die over Nederland rolt. Voetballertjes stappen zonder onderbroek niet meer onder de collectieve douche. Sauna´s voeren steeds meer badpak- en ongemengde dagen in. De steunorganisaties van met naakt gechanteerde jongeren benadrukken zonder uitzondering hoe beladen en beschadigend het is om bloot en/of in een erotische pose op het internet te staan. Je wordt immers voor schandaal gezet. Het is een aanslag op je zelfrespect. Je bent je eer verloren. Je wordt een slachtoffer als je in je blootje voor iedereen zichtbaar wordt gemaakt. Daarmee onderschrijven deze steunverleners de mentaliteit die de chantage mogelijk maakt.

Afgelopen week publiceerde Joop een bericht over het Californische congreslid Katie Hill die de politiek verliet nadat haar ex beelden openbaar had gemaakt waarop zij haar vriendin liefkoosde. We konden ons toen verheugen in de gedachte dat wij in Nederland met zijn allen op dit gebied veel toleranter zijn. Maar de affaire met de tienerchanteurs bewijst het tegendeel. Naakt gezien worden door vreemden geldt ook hier als een schande. En als je boze ex erotische beelden van jou verspreidt, dan is dat wraakporno en niet de puberale actie van iemand die blijkbaar terecht en tijdig is verlaten en nooit meer iemands vertrouwen verdient. Wij herinneren ons allemaal nog het treurige verhaal van de jonge vrouw uit Werkendam die alleen dankzij de actieve steun van Peter R. De Vries erin slaagde om de erotische foto´s die haar ex-vriendje had geplaatst van de sociale media af te krijgen.

Het is juist de wederopbloei van de fatsoensrakkerij die de chanteurs zoveel kansen geeft. Wees eerlijk: wat geeft het als je in je blote kont op het internet staat? Wat maakt het uit? Als wij er allemaal schouderophalend aan voorbij zouden gaan, hoefden tieners zich niet te schamen als er zonder hun toestemming naaktfoto´s van ze worden gepubliceerd. Over de afgebeelde persoon zegt zo´n foto niets behalve over zijn of haar lichaamsbouw.

Het probleem is: zo denken de meeste mensen er niet over. Die associëren een blootfoto met sletterigheid, met hoererij met zedeloosheid. Zij scheppen het klimaat waarin seksuele chanteurs gedijen.

De preutsheid en de fatsoensrakkerij van onze tijd doen onnoemelijk veel schade. Kijk ze eens lopen met hun zuinige mondjes en hun uitgestreken voortreffelijkheid, de kwaadaardige farizeeërs met hun dodelijke afkeer van mensen die zich – misschien een ogenblik maar – niet hebben gestoord aan de remmingen en de angsten die hen zelf verhinderen werkelijk vrij te zijn en zich werkelijk te geven. De Dorknopers, de Wawelaars, de Zwarte Zwaddernelen, de Droogstoppels en de juffrouwen Laps van deze afschuwelijke tijd. Zij zijn er verantwoordelijk voor dat zo´n voortreffelijke dame de politiek verlaat en dat talentvolle jongens en meisjes zich niet meer durven vertonen. Dat soort kat in het donker knijpers.

Ik weet ook wel: dit helpt niet. Dit gaat tegen het tij in. Dit zijn bezwaren tegen de geest der eeuw. Ik zeg het toch: voor zijn of haar lichaam hoeft niemand zich te schamen. En fuck iedereen die het waagt je erop aan te spreken. Als zulke per ongeluk door mensenhuid omgeven zakken slijm om geld durven te vragen, nodig ze dan van harte uit je beeltenis zoveel mogelijk te verspreiden. Jij bent de moeite waard. Zij niet.

Nog iets: er lopen op deze aarde wezens rond die nog erger zijn dan de zakken slijm voornoemd. Dat zijn de intens keurige lieden die zeggen: ¨Ja maar dat kan ook niet. Dan is zo iemand chan – ta – bel. De tuttigheid die hoogtij viert. Dat is nog het ergste.

Naschrift: de Grieken uit de klassieke oudheid deden ook niet zo moeilijk. Google maar eens ancient Greek erotic scene. Je komt dan afbeeldingen tegen op vazen en schalen die zo´n 400 jaar voor Christus heel gewoon waren. En je ziet ook hoe allerlei geldverdieners daar nu een slaatje uit proberen te slaan door soms veel geld te vragen voor het reproductierecht en voor voor kopiën van deze oude kunstwerken. Hier bijvoorbeeld.


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (56)