Laatste update 12:24
3.320
50

Redacteur BNNVARA

Dennis l'Ami is journalist en schreef onder voor Frontaal Naakt, State Magazine, AD, De Kanttekening, De Correspondent

Laat Klaas Dijkhoff het onderwerp niet veranderen

Verlichtingswijken, je moet maar op dat woord komen als je plan er eigenlijk uit bestaat mensen op basis van postcode te gaan discrimineren

In de populaire serie Mad Men, over een reclamebureau in New York in de jaren zestig, ontmoeten Don Draper en Roger Sterling een mogelijke klant. De man heeft wilde vastgoedplannen maar maakt zich zorgen om de publieke opinie, die zijn ideeën wellicht in de weg kan gaan zitten. Na wat omtrekkende bewegingen neemt Don Draper een aanloopje en verzekert zich van de diensten van de gefortuneerde zakenman door de volgende woorden uit te spreken: “If you don’t like what is being said, change the conversation.” Of in het Nederlands: “Als je niet leuk vindt wat er gezegd wordt, verander het gesprek.”

Vanmorgen pakte het AD uit met een proefballonetje van VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff. Waar minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok onlangs nog door het stof moest om een aantal onbegrijpelijke uitspraken over multiculturele samenlevingen, doet Dijkhoff net of dat niet gebeurd is. Hij oppert namelijk het idee dat mensen in ‘probleemwijken’ dubbel zo hard gestraft zouden moeten worden als ze over de schreef gaan. Hij doet dit met een beroep op een universele waarde als vrijheid voor iedereen:

Het gaat mij niet om bestraffen, maar mensen te verheffen. Welwillenden bevrijden en kwaadwillenden harder aanpakken. Soms moet je minder liberale middelen gebruiken om een doel te bereiken. Ik zou het verlichtingswijken willen noemen, want dat is wat mensen in die wijken niet hebben doorgemaakt.

Verlichtingswijken, je moet maar op dat woord komen als je plan er eigenlijk uit bestaat mensen op basis van postcode te gaan discrimineren. Ik wil het onderzoek wel zien waaruit blijkt dat een wijk waarin mensen wonen met sociale of financiële problemen zoveel schadelijker is voor een land dan een villawijk waar VVD’ers zich graaiend een weg door het leven banen. Maar wacht eens even… het feit dat ik hier over nadenk is eigenlijk het bewijs van de stelling van onze reclameman uit de eerste alinea. Want waar het eigenlijk over moet gaan zijn de zaken die dit kabinet onder leiding van de VVD doet die écht dubbel bestraft zou moeten worden. Zoals gratis geld voor buitenlandse aandeelhouders. En het feit dat dit land een minister van Buitenlandse Zaken heeft die helemaal niet gelooft in andere culturen, iets wat Dijkhoff met zijn newspeak nog maar eens herhaalt. Straffen is verheffen.

Gek toch, dat hij die standaard niet voor de graaiers om hem heen aanhoudt. En gek toch, dat ik weer in zijn verhaal stap en er over doorpraat. Klaas Dijkhoff heeft kennelijk ook naar Don Draper geluisterd.

Geef een reactie

Laatste reacties (50)