2.037
32

Journalist

Ewoud Kieviet is freelance journalist die werkt voor verschillende landelijke en regionale omroepen als verslaggever en redacteur

Laat Nederlandse politici uitleg geven over Srebrenica

Het zou te prijzen zijn als Nederland gevolg geeft aan oproep van Karremans om openheid van zaken durft te geven en te erkennen dat er van alles is misgegaan in juli 1995

Het is bijna 20 jaar geleden. De zwartste bladzijde van onze recente geschiedenis. De val van moslimenclave Srebrenica in Bosnië, onder ogen van het Nederlandse VN-bataljon Dutchbat op 11 juli 1995. Gevolg: Ruim 8.000 doden. Het is tijd voor openheid.

De Groene Amsterdammer legde vorige week in een uitmuntende reconstructie bloot dat de beslissing om Srebrenica op te geven en de moslimvluchtelingen te evacueren buiten de VN-top is genomen. Die beslissing kwam van de Nederlandse ministerraad, in samenspraak met de eveneens Nederlandse VN-generaal Nicolai. 
Op hun instructie ging overste Thom Karremans naar Ratko Mladic om hem te vragen de evacuatie van de moslims én Dutchbat te begeleiden. De aanvraag voor, naar later bleek, hun doodvonnis. Karremans was niet meer dan ‘a pianoplayer’.

Geen vervolging Karremans
Op 29 april bepaalde het het Gerechtshof in Arnhem dat Thom Karremans niet vervolgd wordt voor de dood van drie slachtoffers van Srebrenica. De zaak was aangespannen door de nabestaanden van elektricien Rizo Mustafic en door Dutchbat tolk Hasan Nuhanovic, die zijn vader en broer moet missen. Karremans’ reactie was opmerkelijk: “Ik had stiekem gehoopt op strafvervolging, omdat ik niet wil dat de politiek verantwoordelijken de dans ontspringen;” zei hij verwijzend naar minister-president Wim Kok en minister van Defensie Joris Voorhoeve. Het lijkt alsof Karremans zeggen wilde: “Ik was slechts de pianospeler.” Met de reconstructie van De Groene lijkt het gelijk van Karremans op dit punt bevestigd. Terwijl de VN-top wilde dat Dutchbat de enclave ‘met alles wat in haar macht ligt’ zou verdedigen en die opdracht aan Karremans gaf, besloot de Nederlandse regering anders: Dutchbat moest daar weg, zo snel mogelijk. En met die boodschap ging Karremans naar Mladic. De afgelopen tientallen jaren was het altijd Karremans die de verantwoordelijkheid van het mislukken van de VN-missie in de schoenen geschoven kreeg, de politiek wist telkens de dans te ontspringen.

Reactie Knoops
Op de dag van publicatie van het artikel in De Groene reageerde meteen de advocaat van Thom Karremans, Geert-Jan Knoops: “Van Nederlandse politici, die besloten de moslimbevolking uit Srebrenica te evacueren en daarna Dutchbat terug te trekken, moet onderzocht worden of er juridische stappen tegen hen mogelijk zijn.” Ik denk dat hij gelijk heeft.

Een maand geleden was ik op de plaats waar het vreselijke drama zich voltrok, de VN-basis in Potocari. De duizenden witte grafstenen zijn al dat herinnert aan wat zich in de heuvels rond Srebrenica heeft afgespeeld. Elk jaar worden er nieuwe menselijke resten begraven, binnenkort weer als het 20 jaar geleden is.

Erkenning
Ik sprak daar met Hasan Nuhanovic, zijn vader en broer kwam om, omdat ook zij moesten vertrekken van de Dutchbat-compound. Dat besluit van ook die evacuatie werd dus in eerste instantie genomen door het Nederlandse kabinet. Nuhanovic procedeert door tegen Karremans en won eerder een zaak tegen de Nederlandse Staat. “Ik blijf me inzetten voor erkenning van de slachtoffers van Srebrenica en dus blijf ik procederen,” zei hij.

Wat gaan deze onthullingen betekenen voor zijn juridische strijd? We gaan het zien, binnenkort legt Nuhanovic zijn zaak voor aan het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Het zou te prijzen zijn als de Nederlandse regering eindelijk eens een stap naar voren doet en openheid van zaken durft te geven en te erkennen dat er van alles is misgegaan in juli 1995. Excuses durft te maken richting Bosnië, wat de juridische consequenties daarvan ook zullen zijn en bij een volgende herdenking in Potocari aanwezig zijn met zware delegatie. Dat zou een krachtig signaal zijn naar de toekomst, waardoor die zwarte bladzijde makkelijker kan worden omgeslagen.

Foto’s: Ewoud Kieviet

Geef een reactie

Laatste reacties (32)