Laatste update 09:47
4.370
55

Schrijver, journalist en activistisch ondernemer

Foto: Lenny Oosterwijk

Laat ons allen echte pensionados worden

Wie wil er uit zijn brandend huis worden gehaald door een 68-jarige brandweerman (m/v) die nog niet met pensioen mag?

cc-foto: Administración Nacional de la Seguridad Social

Toen Drees in 1946 tegen alle weerstand in, van vijand tot partijgenoot, zijn noodwet instelde die later bekend werd als AOW was de gemiddelde levensverwachting 71 jaar. De meeste harde werkers haalden dat overigens niet, die legden al voor hun pensioen het loodje. Met de 48-urige werkweek, onder vaak belabberde arbeidsomstandigheden, was je als arbeider spekkoper als je de 65 haalde.

De levensverwachting van een 65-jarige man is inmiddels 83,8 jaar en van een 65-jarige vrouw 86,4 jaar. Bij een pensioengerechtigde leeftijd van 66 profiteren die dus gemiddeld maar liefst ruim 18 jaar van de AOW. Moet kunnen in een welvarende maatschappij. Er is werkeloosheid en er is geld genoeg dus waarom moeten wij als meest welvarend land van Europa de AOW langzaam laten oplopen tot 70 of misschien nog meer. Terwijl in veel EU landen de AOW-leeftijd nog steeds 65 is.

Natuurlijk: de aardgaskraan moet dicht en we willen het beste jongetje van de klas zijn als het gaat om begrotingstekort. De zorg wordt duurder omdat we ons verkeken hebben op de marktwerking. Er moet meer blauw op straat omdat de angst regeert en onze zieners in Den Haag nog vier jaar willen blijven zitten op het pluche. Dus die lullige anderhalf miljard die we bij die bejaarden kunnen uitsparen hebben we hard nodig.

Ik ben voorstander van het basisinkomen en dat is er voor de ouderen eigenlijk al.
Wie wil er uit zijn brandend huis worden gehaald door een 68-jarige brandweerman (m/v) die nog niet met pensioen mag? En wat is het verschil tussen iemand die zijn leven lang loeizwaar lichamelijk werk heeft gedaan en iemand die zijn brood verdiende met zijn mond of zijn vingers?

Ik ben 65 en heb geen idee waarom ik zou stoppen met werken. Volgens mij val ik binnen de kortste keren dood neer als ik niet meer mee mag doen. Misschien is daarom het Spaanse model een goede oplossing. Daar krijg je pas een pensioenuitkering als je echt stopt met werken. Niemand wordt meer verplicht te stoppen met werken en de doorwerkers maken het basisbejaardeninkomen betaalbaar vanaf misschien wel 60 jaar.

Geef een reactie

Laatste reacties (55)