1.904
12

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Laat scholieren later opstaan

Spectaculaire verbeteringen: Meteen overal invoeren zou ik zeggen

Veel van al dat medische nieuws is een beetje saai. Vaak is het voorspelbaar. Onderzoek is nu eenmaal een proces dat zó langzaam verloopt dat het spannender is om te zien hoe snel gras groeit. Het is een mirakel hoe de spindokters van universiteiten en big pharma resultaten soms weten te spinnen tot iets spectaculairs zonder dat ze echt aan het liegen zijn.

Deze week was er echter onderzoek dat voor iedereen onder de twintig een zegen moet zijn. Als adolescenten een half uur later op school mogen komen, dan verbetert dat hun gezondheid. Meteen overal invoeren zou ik zeggen.

Tieners komen chronisch slaap tekort. We kennen daar de risico’s van. Het heeft invloed op hun geestelijk welzijn. Ze doen het slechter op school. Ze lopen ook meer kans om te zwaar te worden. Hoe komt dat? Voor een deel is het te wijten aan het tot laat naar de tv kijken of op je iPhone bezig te zijn. Gamen tot je oogjes toevallen. Met een beetje discipline is dat op te lossen zou je zeggen. Maar dat is het niet uitsluitend. In de tienerjaren maken we een verandering door in ons waak-slaap-ritme. De biologische klok verandert. En als je daarbij dan zo vroeg op school moet zijn krijg je onvoldoende slaapuurtjes.

In de zogenaamde School Sleep Habits Survey werd (in de winter) het tijdstip waarop de kinderen op school moesten zijn verplaatst van 8 uur naar 8 uur 25. Het had tot gevolg dat ze per nacht gemiddeld 29 minuten langer sliepen. Het aantal leerlingen dat de noodzakelijke 8 uur slaap haalde ging van 18 naar 44 procent.

De moeite waard zou je zeggen. Van mij mag het. Maar past het in al die gezinsschema’s? Eerst de kinderen klaar en de deur uit en dan papa en mama, die naar hun werk moeten. Werkt dat allemaal wel? En wennen we niet aan dat halve uur later waarna we weer met het zelfde probleem te maken krijgen omdat de kinderen dan op den duur ook weer wat later gaan slapen? Of zou je thuis gewoon regels in moeten stellen: geen schermen en e-verbinding in de slaapkamer.  Kinderen niet, ouders niet.

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Ivan schrijft voor Joop elke dag een Gezonde Weetje van de Dag: 
klik hier voor een overzicht


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (12)