1.466
6

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Lachen als een boer met kiespijn

Waarom mensen verschillende soorten humor hebben

Het is toch een grapje. Daar moet je tegen kunnen. In ons dagelijks pestprogramma om mensen die een beetje van ons afwijken te ‘helpen’ aanpassen, maken mensen grappen waar iedereen om lacht. Zelfs de mensen over wie de grappen gaan, maar die doen het als een boer met kiespijn. ‘Haha, wat leuk.’ Hollandse humor. Of draaf ik nu door? Is het gewoon vreselijk leuk om harde grappen over elkaar te maken?

Laten we ons in ieder geval geen zorgen maken over de vraag of het iets over onze landsaard verraadt, want in heel veel landen worden zulke grappen ten koste van anderen gemaakt. De vraag is echter of iedereen ze leuk vindt. Ik denk dat het interessant onderzoek is om daar eens naar te kijken. Een stapje om meer te begrijpen over agressieve humor is een onderzoek naar smaak van humor per leeftijdscategorie, dat in het tijdschrift Psychology and Aging werd gepubliceerd.

Jonge mensen en mensen van middelbare leeftijd moeten vooral lachen om humor ten koste van anderen. Ouderen niet. Misschien heeft dat te maken met het feit dat iedereen wel eens het slachtoffer is van harde grappen en dat, als je nog jong bent, je de energie nog hebt om je in de groep staande te houden door er smakelijk om mee te lachen.

In het onderzoek bleek dat ouderen de voorkeur geven aan grappen waarin mensen samen een vervelende situatie oplossen. En wanneer iets niet lukt, dat ze samen lachen over hoe moeilijk het is. Dat past natuurlijk ook meer bij ouderen, die steeds minder te lachen hebben.

Zo’n verschil in gevoel voor humor is interessant omdat het veel meer vragen oproept. Er blijkt ook verschil te bestaan in gevoel voor humor tussen mannen en vrouwen. Zo zelfs dat domme mannen daardoor denken dat vrouwen geen gevoel voor humor hebben. Ik zou ook willen weten of het bepaalde karakters zijn die van agressieve humor houden en wat voor functie het maken van zulke grappen nu echt heeft in een samenleving.


Het laatste boek van Ivan Wolffers is ‘Als de tijd voor altijd stil zou staan

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Ivan schrijft voor Joop elke dag een Gezond Weetje van de Dag: 
klik hier voor een overzicht


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (6)