1.932
70

live bij De Gids FM op Radio 1

Lady Gaga is de Beethoven van deze tijd

Genie of commerciële gemakzucht?

Lady Gaga en Beethoven zouden het heel goed met elkaar kunnen vinden, beweert journaliste/zangeres Sarah Meuleman. De grootste componist aller tijden ‘valt als een blok voor Gaga’s honger naar vernieuwing, haar lef om te experimenteren en haar knieval voor het publiek’. Vergeet het maar, zegt Beethoven-kenner Maurice van Elburg.


Luister en kijk om 11:45 uur live naar het Joop-debat bij De Gids FM op Radio 1.

Sarah Meuleman stelde in NRC Handelsblad onder andere over de houding die Beethoven zich tegenover het popidool zou aanmeten:

Hij herkent zichzelf in haar. Surfend op de trends van de tijd, de grenzen van de goede smaak aftastend. Deed Beethoven niet precies hetzelfde met zijn negende symfonie? Vandaag een klassieker, een pronkstuk van onze moderne beschaving, maar in Beethovens tijd door menig collega en recensent bekritiseerd en zelfs weggezet als smakeloos, pompeus en triviaal. Tijdens de eerste uitvoering verliet de helft van het publiek de zaal; niet ontevreden, maar vooral omdat ze uitgeput waren door zoveel muzikaal geweld.

Maurice van Elburg ziet dat totaal anders:

In een brief formuleerde Beethoven zijn visie op het doel van muziek en kunst in het algemeen: kunst dient te verheffen. Beethoven zag het als zijn opdracht mensen door zijn werken naar een hogere atmosfeer te verheffen en hen nader te brengen tot het goddelijke. Oubollige woorden misschien, maar wel de woorden van Beethoven zelf. (…) Bovendien lagen zijn eisen extreem hoog en was hij wars van populaire muziek. Hij schijnt de componist Rossini – een schrijver van popmuziek avant la lettre – te hebben toegevoegd: “Ik vond uw laatste opera zo goed dat ik erover denk deze op muziek te zetten”. Beethoven stond erom bekend in lachen uit te barsten als hij met slechte muziek werd geconfronteerd en in woede uit te barsten als de muziek goed was maar de uitvoering slecht.

Wat vind jij? Is Lady Gaga te vergelijken met Beethoven? 

Geef een reactie

Laatste reacties (70)